Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányzati hirdetések miatt felmond a Vasárnapi Hírek főszerkesztője

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szombaton délben, Facebookon jelentette be Kertész Anna, hogy feláll a Vasárnapi Hírek főszerkesztői székéből. Kertésznek posztja alapján az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a karácsonyi lapszámban is meg kellett jelentetniük a kormány „aljas, uszító” propagandahirdetéseit.

„Tegnap vittem utoljára kávét a kollégáimnak a Vasárnapi Hírek szerkesztőségében. A múlt héten felálltam a főszerkesztői székből, mert már nem tudok felelősséget vállalni a lap minden oldaláért. Aljas, uszító propagandahirdetést jelentetett meg a kormány a szeretve és érzékenyen készített ünnepi lapszámunkban, amelynek cikkei – ahogy minden héten – az elfogadás és a szolidaritás jegyében születtek. „Társadalmi célű hirdetéseivel” a kormány pont ezeket az értékeket kívánja eltűntetni a magyar társadalomból. Van abban némi irónia, hogy a lapban megjelenő Publicus kutatás igazolja a gyűlöletkeltő propaganda eredményességét: az ugyebár nyilvánvaló, hogy az ország lakói egy darab menekültet nem láthattak az elmúlt két évben, az idei év legnagyobb problémájának mégis a hazai migránshelyzetet látják. A kivándorlás miatt a megkérdezettek csupán 1 százaléka aggódik, miközben nincs orvos, aki öt óra alatt ránézzen egy súlyos betegre a sürgősségin, melynek következményeként az illető meghal.
Sajnálom, hogy távozom a szerkesztőségből és a kiadótól, ahol az elmúlt 10 évemet töltöttem. Szuper emberek maradnak itt, akiknek küzdelméhez, hogy ellensúlyozzák a propagandahirdetések kártékony befolyását, sok erőt kívánok. Nekem nem volt elég belőle.”

A VH és a Népszava idén januárban esett át nagy átalakításon, mikor vállalhatatlan politikai környezetre hivatkozva távozott Gál J. Zoltán korábbi főszerkesztő. Ekkor a Népszava élére a volt népszabadságos Horváth Gábor került, megbízott szerkesztőként, a VH pedig saját főszerkesztőt kapott Kertész Anna személyében, aki addig Gál helyettese volt. A lapokat Puch László volt MSZP-pénztárnok és társa, Simon Dénes Ausztriában bejegyzett cége, a Horizont Handels vette a nevére.