Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmaradt az év végi jutalom, jön az ápolók sztrájkja

Ez a cikk több mint 6 éves.

 

A kórházi ápolók túlterheltsége komoly veszélyeket rejt az egészségügyi ellátás biztonságára nézve. Kevesen vannak, és az alacsony béreket úgy akarják kiigazítani sokan, hogy  több állásban is dolgoznak. Az elmaradt év végi jutalom miatt sokakban elszakadt a cérna, és a szakszervezet sztrájkra készül.

Nagyon készültek a karácsonyi pluszpénzre az egészségügyi dolgozók, de nem kaptak semmit.  A szakszervezet rész úgy nyilatkozott, Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője, hogy:

„A kormányzati sajtóban már azt lehetett olvasni, hogy pluszpénzt kapnak, hogy már a tárgyalása a végső stádiumban van, és hogy vagy kétheti, vagy négyheti pluszpénzt fognak kapni. A kormány legutóbbi tájékoztatásában csak arról volt szó, hogy majd januárra előre hozzák a későbbre tervezett bértárgyalásokat, és az év végi pluszjuttatásról pedig egy szó sem esett”

A Lázár János kancelláriaminiszter szerint annak is örülni kell, hogy két év alatt közel 20 %-os emelés volt az egészségügyi ágazatban.

„Az, hogy ezt a pénzt ki tudtunk gazdálkodni, óriási teljesítmény a magyar gazdaságtól és az adófizetőktől. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a bérekkel bárki is elégedett lenne, de nem lezárt folyamatról beszélünk”

– mondta Lázár János.

Az emelésről a szakszervezet elmondta, hogy szükség volt rá, de a többlépcsős bérkompenzáció lassú és kevés tartják. A bértárgyalásokkal kapcsolatban január végéig vannak türelemmel. Ha addig nincs eredmény, akkor munkabeszüntetéssel jelzik a helyzet súlyosságát. Arra figyelmeztetett Soós, hogy:

„Határozottabb módszerekhez kell folyamodni, ami nem az, hogy vállalunk egy negyedik állást, hanem hogy kiállunk jobban magunk mellet, ha kell, sztrájkkal”

150-170 ezer forint körüli nettó bért kapnak az ápolók másod- és harmadállások nélkül, ez sokaknak nem elég a megélhetésre. Az ápolók túlterheltségét a betegek is érzik. A szakdolgozók érdekképviselete 40-50 százalékos béremelést szeretne egy lépésben, nem évek alatt elhúzódva.

(HírTV)