Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Undor és kétségbeesés: két hét tinilányként a puncs.hu-n

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ha valaki még mindig nem értené, miért káros a puncs.hu egy fiatal nő testi-lelki egészségére és a társadalom egészére nézve, az bármikor regisztrálhat, és saját gyomrán tapasztalhatja meg, milyen középkorú „apucik” szexuális fantáziájának tárgya és a futtató oldal árucikkének lenni. Én is ezt tettem, létrehoztam egy álprofilt egy tinilány nevében. Két hétig bírtam, és egy blogon megosztottam az eredményt. Naponta legfeljebb fél órát bírtam ki a gyomorforgató oldalon.

A puncs.hu sima társkeresőnek vallja magát, és ártatlan, romantikus párkapcsolatnak állítja be a sugar viszonyokat. Az oldalon tehetős felek (férfiak) találhatnak rászoruló partnerekre (fiatal nőkre). Ugyan felajánlanak Sugar Boy és Sugar Mommy opciókat, de elég két percet tölteni az oldalon, hogy nyilvánvalóvá váljon, a vásárlók férfiak, a vásárlás tárgyai pedig nők. Már a Sugar Baby és Daddy kifejezések is kiborítók,

hiszen nem csak az apa-lánya kapcsolatot szexualizálják, hanem a nőket nyíltan infantilizálják és rendelik alá a férfiaknak.

A Vidéki Csajok blogon tettek egy hasonló kísérletet, ahol egy hónapot töltöttek álprofillal az oldalon. Ott 20 éves lány nevében próbálták, gondoltam, én tovább megyek és megnézem, mennyien lesznek kíváncsiak egy 18 évesre. Létrehoztam „Sandy” profilját és nem tettem semmit, csak vártam. Két hét alatt 52 férfi üzent, 30 és 66 év közöttiek. Sokféle stílusban, de hasonló elvárásokkal érkeztek az üzenetek: álljak rendelkezésre szexuálisan és lelkileg, legyek fiatal, csinos, vékony és mindig jókedvű. Ha teljesítek, hajlandóak fizetni.

Az első benyomásom az volt, hogy ez sokkal rosszabb felállásnak tűnik, mint a prostitúció megszokott formája, ahol „csak” szexért fizetnek. Természetesen egyik sem veszélytelen és ártalmatlan a nőkre nézve, de itt sokkal többet kell teljesíteni és a vásárló hatalma is nagyobb, mert ez hosszútávú. A folyamatos testi és lelki készenlét, a nagyon részletes elvárásoknak való megfelelés nagy pszichés terhet ró a kiszolgáltatott félre. Gyakran kérnek exkluzivitást, diszkréciót is a férfiak, vagyis egy titkos, elszigetelt viszonyt kell navigálni egy alárendelt állapotban.

A vevő szabja meg a szabályokat: mit, mikor, milyen gyakran, hol, mennyiért és milyen minőségben kér. A pénz mennyiségét és gyakoriságát is természetesen ő diktálja.

A Puncs egy elitista álomképet próbál lenyomni a torkunkon: „Ki ne szeretne kellemes társasággal utazgatni, kikapcsolódni, kiállításokra, megnyitókra, gyertyafényes vacsorára járni, vitorláson kortyolni a kedvenc koktélját vagy éppen egy eldugott, ám de gyönyörű szállodában kipihenni a mindennapok fáradalmait? Mindezt egy olyan emberrel, akivel teljes párkapcsolatot, szerelmet élhet át.” – olvasható a nyitóoldalon.

Még ha el is hisszük, hogy a Micsoda Nő című film valós képet fest a prostituáltak mindennapjairól (nyilván nem), akkor is kétségbeejtő az a gondolkodás, hogy a kényelmes élet, a nyaralás, a biztos megélhetés csak a gazdag és/vagy szép embereknek jár.

A Puncs létrehozott egy újabb felületet, ami fiatal nők fejét azzal tömi, hogy a fő életcél számukra a vitorlás, a koktél, meg az exkluzív szállodák. Miközben jelentős részüknek az egyetemi tandíj kifizetése is komoly nehézséget okoz, ezért arra kényszerülnek, hogy náluk 20-40 évvel idősebb férfiakkal lépjenek szexuális kapcsolatba.

Aki pedig azzal hitegeti magát, hogy ezt a kapcsolatot a nők „akarják”, gondolja át újra. Nem a kapcsolatot akarják, hanem az érte kapott pénzt.

Amikor elkezdtek érkezni az üzenetek az oldalon, döbbenten vettem tudomásul, hogy ezeknek a túlnyomórészt negyvenes/ötvenes férfiaknak teljesen rendben van komoly, tartós, szexuális és érzelmi kapcsolatot várni egy 18 éves lánytól. Volt, aki egy pornójelenettel indította a beszélgetést, volt, aki azt akarta, hogy gyereket szüljek neki, volt, aki már másnap találkozni akart, és ezért 50.000 forintot ajánlott, volt, aki heti 1-2 alkalomra keresett szexpartnert. Sokan a girlfriend experience-t keresték, vagyis ne csak játszd el, valóban legyél is szerelmes, de természetesen úgy, ahogy ő akarja: akkor érj rá, amikor neki jó; legyél diszkrét, mert ő házas; ne akarj kötöttséget, de add bele a lelked; ne legyen rosszkedved soha; legyél érett és intelligens, ugyanakkor fiatal és cuki, pajkos de szűzies… és nyilván imádj szexelni a pénzedért egy apád korabeli férfival.

33 éves nő vagyok, aki látott és hallott már eleget szexizmusról, szexuális erőszakról és kizsákmányolásról, mégis, a két hét alatt lelkileg teljesen elhasználódtam. Végig az járt a fejemben, hogy milyen káros és veszélyes lehet ezt egy tinilánynak átélni. Már a sima randioldalakon, és egyáltalán az interneten is rémálom nőnek lenni, hiszen online gyakorlatilag állandóan szexuális zaklatás veszélyének, nem kívánt pénisz-képeknek vagyunk kitéve, ha esetleg az utcán és a munkahelyen nem lenne elég (#metoo).

Mivel elég sokan írtak a 18 éves Sandynak, még egy lépéssel tovább mentem: bevallottam, hogy valójában még csak 16 éves vagyok. Naivan azt reméltem, hogy a legtöbb férfi itt már meghúzza a határt és megszakítja a beszélgetést, de sajnos tévedtem. Két kivétellel senkit sem zavart a dolog, sőt, néhányuk még kíváncsibbá és izgatottabbá vált. Azt érdemes itt megjegyezni, hogy a hatályos magyar törvények szerint 14 éves kor felettiek között nem büntetendő semmilyen szexuális kapcsolat. Tehát ha a 66 éves férfi másnap találkozott volna a 16 éves Sandyval, vagy az 53 éves férfi elviszi őt külföldre, vagy a 36 éves férfi hetente kétszer szexel vele, az jogilag rendben van és nem támadható.

Azt azért jó lenne tudni, hogy ki védi meg azt a tinédzser lányt, aki gazdasági kényszerből vagy csupán a reklámoktól megbabonázva belemegy egy sugar viszonyba, amelyben kislányokra izguló, gazdag, hatalommal és kapcsolatokkal rendelkező, középkorú férfiak a Szürke Ötven Árnyalatának a jeleneteit akarják eljátszani, meg „kipróbálni a popijukat”? Arra is kíváncsi vagyok, hogy hova fordulhat az a lány, aki mondjuk nem tett a Daddy kedvére, és az jobb esetben otthagyja pénz nélkül, rosszabb esetben megerőszakolja, vagy megveri? Mert a rendőrség, az állami szervek vagy az ellátórendszer nagy eséllyel nem fogja őt megvédeni, hiszen tudjuk, hogy mennyire segítenek „sima” párkapcsolati erőszak esetén. A puncs.hu sem fogja megvédeni, mert őt pontosan addig érdekli a dolog, amíg a regisztrált felhasználók előfizetnek a szolgáltatásukra.

A puncs.hu a kapitalizmus és a patriarchátus szerelemgyereke, cukorpapírba csomagolt kizsákmányolás. Nem csak a prostitúciót normalizálja, mint karrierlehetőséget lányok és nők számára, hanem az olyan káros nemi szerep elvárásokat is, amely a nők értékét a fiatalságukban és szépségükben, a férfiakét pedig gazdagságukban méri. A kitartottsági viszony a prostitúció egyik régóta ismert formája, nem a puncs.hu találta ki. Csak annyiban különbözik, hogy nem csak a szexuális aktust, hanem a „szerelmi viszonyt” is megvásárolható termékként kezeli és közvetíti. Ez nyilván nem szerelem, de annak kell hazudniuk a nőknek. (Egyébként is arra vannak szocializálva, hogy szerelemnek éljenek meg kiszolgáltatott helyzeteket felettük hatalommal bíró férfiakkal). A férfiak pedig nyugodtan válogathatnak, amíg kedvükre való, kellően engedelmes és formálható „játékot” találnak maguknak a puncsboltban.