Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint kiválóan robog a magyar gazdaság szekere az EU nélkül

Ez a cikk több mint 6 éves.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban fél óra alatt összefoglalta a legfontosabbakat. Rögtön az elején köszönetet mondott a „több mint két millió magyar embernek”, akik visszaküldték a nemzeti konzultációs kérdőívet – amit ugye akárhányszor ki lehetett tölteni az interneten.

A decemberi miniszterelnöki csúcson azt kellett megakadályozni – magyarázta – hogy az uniós tagállamokban azok akarata ellenére is szétosszák a bevándorlókat. Erről egyelőre nem sikerült meggyőznie más vezetőket, akik eddig nem értettek egyet vele – „ugyanannyian vannak velünk szemben (…) márciusban újabb támadás előtt állunk”.

Kiemelte, hogy mindenhol egyre gyengülnek azok a pártok, akik ‘kevert Európát’ akarnak.

A háborús retorikát tovább fűzve hozzátette, hogy „az európai emberek még nem nyerték meg a bevándorlás csatáját”. A harciassága nem hagyott alább, amikor a V4-ekről beszélt, és azt is elmondta, Lengyelország nélkül nincs Közép-Európa, vagyis „Brüsszelből egész Közép-Európát támadják”.

A miniszterelnök az EU-s forrásokat sohasem tekintette biztonságosnak, „Magyarország a saját lábán áll, nincs rászorulva mások pénzére” – hangzott el az interjúban. Mivel a gazdaság motorja a magyar emberek munkája, nem pedig az uniós pénz, szerinte tehát működik a magyar gazdaság uniós források nélkül is.

Valóban? Idén jelent meg a 2007-2013-as programozási időszakra vonatkozó, magyarországi európai uniós források felhasználásának és hatásának elemzése, amiből kiderül, hogy ezek nélkül a támogatások nélkül csökkent volna a GDP, valamint 175 ezer munkahellyel is kevesebb lenne. Tavalyelőtt a Hétfa kutatóintézet készített részletes összefoglalót az EU-források gazdaságfejlesztési és növekedési hatásairól, amiből különböző ágazatokra lebontva látni a beavatkozások eredményét.

Adatok: KPMG, Grafika: Napi.hu

Orbán elmondta, szerinte az Európai Unió főleg az ország érdekeivel ellenkező dolgokra ad pénzt, mint a „migránsok segítése”. Ehhez képest az EU támogat számos regionális és városfejlesztést, a mezőgazdaságot a vidékfejlesztést is, valamint humanitárius segítségnyújtást, ami a kormányfő ellenére lehet. Arra egyébként már rá lehet keresni az Átlátszón, hogy mennyi EU-s pénzt kapnak a magyar települések.

A beszélgetés végén megtudhattuk: 2017 tanulsága az volt a miniszterelnök számára, hogy a választott vezetők elsőrendű feladata a kereszténység védelme.