Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botka László megszólalt: az ellenzéki pártok önzése miatt mondott le

Ez a cikk több mint 6 éves.

A városi tulajdonban lévő Szegedi Tükörnek adott interjút karácsony előtt Botka László, amelyben először beszélt arról, mi vezetett október eleji váratlan lemondásához az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról. Botka elmondta, azért lépett vissza, mert a nyár folyamán azt tapasztalta, nagyon sok párttársa és az ellenzéki vezetők is folyamatosan szabotálták, és elismételte, a szocialisták között volt olyan, aki a Fidesz médiájához járt hogy róla oda sztorikat adjon el.

A szegedi polgármester szerint csak akkor lett volna értelme végigcsinálni a tavaszi országos kampányt, ha maga, és egyenlőségre irányuló programja mögött bármiféle valódi támogatást tudhatott volna a kormánnyal szembenálló oldalon. Ők azonban Botka szerint egytől egyig csak a saját mandátumukkal voltak elfoglalva.

[…] rosszul mértem fel több dolgot. Nem gondoltam, hogy az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást. Lehet mondani, hogy úgy sincs esély a Fidesz leváltására. Így politizál, így nyilatkozik több ellenzéki pártvezető. Arról beszélnek, mekkora frakciót szeretnének az új parlamentben. De a kormányváltásban reménykedők tényleg ezt akarják? Nyilvánvalóan nem. Tévedtem, amikor azt hittem, ezek a pártvezetők meggyőzhetők, hogy saját választóik fontosabbak nekik, mint az ő politikusi túlélésük.

Botka arról is beszámolt, mivel rengetegen voltak szerinte ellenzéki oldalon is a Fidesz zsebében, ezért nagyon kegyetlen, őt ellehetetlenítő kampánnyal kellett szembenéznie jelöltsége során:

Csapdahelyzetbe kerültem: ha beszélek erről, azzal még nehezebbé teszem az ellenzéki összefogást, és a kormányváltást akaró választók a „marakodó ellenzék” médiaképével találkoznak. Végül, amikor a kormánypárti-ellenzéki összefogást már „csúcsra járatták” az ellehetetlenítésem érdekében, nem volt tovább maradásom. Fájó szívvel és a választók iránt érzett felelősséggel mondtam le a jelöltségről. Láttam, hogy legjobb szándékom és tudásom mellett sem tudom az ellenzéki vezetőket meggyőzni arról, hogy tegyék félre önös érdekeiket az ország jövője érdekében.

Igazságos Magyarország című programjáért és „Fizessenek a gazdagok!” feliratú plakátjaiért a szocialisták első miniszterelnökjelöltjét valóban nagyon sok kritika és támadás érte minden politikai oldal felől. Botka ma is úgy gondolja azonban, hogy a Fidesz-éra legfőbb baja az, hogy lassan „generáció nő úgy fel,” hogy mást nem lát, minthogy a törvények egyesekre vonatkoznak, másokra meg nem, és hogy csupán az elittel való összeköttetés számít az előrejutásban.

A jövőre nézve Botka csak azt jegyezte meg, szerinte az általa vezetett város „világítótorony egy egyre viharosabb tengeren,” és ezért Szegedet szeretné megőrizni és továbbfejleszteni. Elmondta, 500 milliós szociális alapot és több száz szociális bérlakást biztosított eddig a városban éppen a célból hogy az egyenlőtlenséget valamelyest csökkentse.
(Szeged.hu)

Kiemelt kép: MTI / Ujvári Sándor