Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2010 óta minden pártot háromszor ellenőrzött az ÁSZ, de igazán csak most lendültek bele

Ez a cikk több mint 6 éves.

Amikor ma Juhász Péter sajtótájékoztatót tartott az Állami Számvevőszék épülete előtt, az ÁSZ informatív brossúrákat osztogatott, hogy minden érdeklődőt tájékoztasson a munkájáról. Ebből derült ki az is, hogy az ÁSZ a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta, az egyes pártok költségvetési támogatásának kezdetéhez igazodó, a pártok számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi.

Ezen felbuzdulva éltünk is a lehetőséggel, hogy feltegyünk néhány kérdést erről az ütemezett ellenőrzésről.

Mint kiderült, 2017 második felére pont a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet más a Politika, a Demokratikus Koalíció, az Együtt – a Korszakváltók Pártja, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt került sorra.

Kérdésünkre a számvevőszék elárulta:

2010 óta összesen 26 esetben értékelték pártok és 20 esetben pártalapítványok gazdálkodását, vagyis az ebben az időszakban költségvetési támogatásban részesülő magyar politikai szervezetek mindegyikénél legalább három ellenőrzést végeztek.

Természetesen kíváncsiak voltunk rá, hogy mikor volt legutóbb ütemezve a Fidesz Magyar Polgári Szövetség ellenőrzése.

Az ÁSZ éppen idén július 14-én hozta nyilvánosságra a nagyobbik kormánypárt 2014-2015. évekre vonatkozó gazdálkodását vizsgáló dokumentumát, vagyis legutóbb pont a választási évet és az utána következőt vizsgálta az ÁSZ..

És hogy minden rendben volt-e?

Igen, mindenki nyugodjon meg, az Állami Számvevőszék mindent rendben talált. Egész pontosan:

„Az ÁSZ az ellenőrzés során megállapította, hogy a párt a működéséhez a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használta fel és számolta el; nem pénzbeli, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el.”

Az erről szóló jelentés egyébként nyilvános, és itt olvasható.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy 2014. január elsejével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása (erről itt lehet tájékozódni). Emiatt pedig az ÁSZ is megújította a pártok ellenőrzésének módszertanát, amit 2016-ban a parlamenti pártok gazdálkodási szakembereivel is egyeztetett.

Az új módszertan első „áldozata” pedig végül az MSZP lett: őket már idén júniusban elmeszelték tiltott támogatás miatt.

Az ÁSZ feltárta ugyanis, hogy 2014-ben a Magyar Szocialista Párt 39 ingatlanból 10 ingatlan esetében kedvezményes bérleti díj, illetve térítésmentes ingatlanhasználat formájában jogszerűen igénybe nem vehető, jogi személyektől származó, mintegy 3,1 millió Ft összegű tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Az MSZP 2017. június 23-án be is fizette a 3,1 millió forintot a központi költségvetésnek.

De ami a lényeg: a Fideszt legutóbb akkor vizsgálta az ÁSZ, amikor még a régi módszertannal dolgoztak. Az új módszertan életbe lépése óta eddig kizárólag az MSZP-t büntették meg, a nyáron, ők pedig be is fizették a büntetést.

Hogy aztán december 6-án lecsapjanak a Jobbikra, és egy elképesztő összegű (663 milliós) büntetést szabjanak ki Simicska Lajos áron aluli plakátjai miatt, aminek befizetése bizonyosan romba dönti Vonáékat, de legalábbis kétségessé teszi a jövő évi választásokon való indulásukat. Tegyük hozzá: ugyanezeken a plakátokon a G-nap előtt még a Fidesz hirdetgetett bőszen…

Tegnap pedig azt is megtudtuk, hogy lényegében a többi ellenzéki párton is végigment az ÁSZ, és az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok esetében is találtak bőséggel kifogásolnivalót, így ki is osztottak még néhány vaskosabb (bár a Jobbikéhoz nagyon nem mérhető) büntetést. És mire legközelebb ütemezetten vizsgálják majd a Fidesz gazdálkodását, és ennek megismerhetjük az eredményét, már bőven túl leszünk a 2018-as választásokon…