Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenhat éves lányt tartóztattak le az izraeli katonák

Ez a cikk több mint 5 éves.

December 19-én, a hajnali órákban katonai erőkkel hurcolták el otthonából Ahed Tamimi palesztin aktivisták az izraeli biztonságiak. Az eset a megszállt palesztin Nábi Száleh faluban történt, ahol a washingtoni Jeruzsálem-bejelentés után ismét komoly ellenállás szerveződött. Ennek volt az egyik vezetője a tizenhat éves Tamimi.

Ahed Tamimi a hétfői tüntetések alatt / fotó: Twitter

Ahed édesapja, Basszam, aki ugyancsak számos alkalommal lépett fel az izraeli megszállás ellen és ült börtönben a tiltakozásai miatt, közölte: közel 30 izraeli katona törte a családra az ajtót, lányát bilincsben vitték el. Ahed édesanyja, Nariman a lány után ment a közeli dzsabaa-i izraeli rendőrőrsre, ahol fogva tartották. Az izraeli törvények szerint a szülő ugyanis jelen lehet a gyermek kihallgatásánál a palesztin területeken is. Ennek ellenére Narimant is letartóztatták érkezés után.

Ahed és Nariman Tamimi szabadon engedéséért többen már nemzetközi kampányt is indítottak.

Az izraeli akcióra azután került sor, hogy egy videó, amely a faluban készült, azt mutatja, hogy Ahed fennhangon szidja és néha jelképesen ütögeti a járőröző  izraeli katonákat. Letartóztatására az izraeli katonaság szóvivője szerint azért került sor, mert „katonatisztre támadt.”

A megmozdulást a faluban a hadsereg bosszúakciója követte, amely során könnygázgránátokat is bevetettek – írja az Al Jazeera.

A gázai övezetben már halálos áldozatot is követeltek a tiltakozások. Egy, a korábbi izraeli légicsapásokban mindkét lábát elveszítő embert most a katonák agyon is lőtték egy összetűzésben. A kemény fellépés válasz nemcsak az eldurvulni látszó tiltakozásokra, de egy december 10-i jeruzsálemi merényletre, amely során egy palesztin késes támadó leszúrt egy izraeli biztonsági őrt.

Az indulatok nem látszanak tehát csillapodni azután sem, hogy hétfőn az ENSZ biztonsági tanácsának összes többi tagja leszavazta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének, Nikki Haley-nek az indítványát, hogy a nemzetközi közösség is ismerje el Jeruzsálemet Izrael kizárólagos fővárosának.

(Al Jazeera)