Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP és a DK bejelentette a választási megállapodást

Ez a cikk több mint 6 éves.

Külön listán, de koordinált egyéni jelöltekkel indul a 2018-as választáson az MSZP és a Demokratikus Koalíció. A szerdai sajtótájékoztatón a két párt vezetője, Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc elmondták, a szocialisták 60, a DK-sok 46 egyéni választókerületben indítanak jelöltet. A két párt elnöksége délelőtt bólintott rá a megállapodásra.

„A mi oldalunk két legnagyobb pártja készen áll” – jelentette ki Gyurcsány.

(MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A két politikus azt is világossá tette, hogy még várnak esetleges csatlakozókat, szeretnék, ha a Momentumtól a MoMáig mindenkivel sikerülne valamilyen megállapodásra jutni, hogy „hogy valamennyi választókerületben egy demokratikus jelölt legyen”.

A DK továbbra is ragaszkodik a külön listákhoz, Molnár Gyula azonban elmondta, az MSZP felvenne listájára olyan szereplőket, akik érdekeltek ebben:

„a közös lista lehetősége is nyitva áll az MSZP részéről”.

(Az MSZP információink szerint már így is közös listán indul a Párbeszéddel, erről is döntött ma a szocialista elnökség.)

A szocialista vezető azt is megerősítette, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökének miniszterelnök-jelöltségével haladnak tovább, de azt nem tették egyértelművé, hogy a DK-nak mi a viszonya a zuglói polgármesterhez. Újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenc annyit mondott el,

„a Demokratikus Koalíció nem támogat olyan miniszterelnök jelöltet, aki nincs rajta más párt listáján”.

Ez persze nem zárja ki Karácsony közös miniszerelnök-jelöltségét, inkább csak megerősíti a keddi sajtóinformációkat, miszerint úgy vezeti az ellenzéki megállapodást, hogy egyik párt listáján sem vesz részt.

Frissítés (14:50) Szegeden mindegyik oevk-t az MSZP kapta meg, DK-s jelöltek nem indulnak a Botka László vezette város egyéni választókerületeiben.

Frissítés (16:15) Karácsony Gergely a Mércének elmondta, nem igazak a korábbi sajtóértesülések, miszerint nem lesz rajta sem az MSZP, sem a DK listáján.

A teljes sajtótájékoztatót itt nézhetitek meg: