Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek vették a kezükbe a balesetmegelőzés zászlóit Gödöllőn

Ez a cikk több mint 6 éves.

Állampolgári kezdeményezés indult, egy gödöllői halálos gázolás  után. A helyi nyilvánosságot jelentő, sok ezer tagot számláló Facebook csoportban nagyon sokan szóltak hozzá a témához. Rögtön a felelősőket keresték, ki a gyalogosokat, ki az autósokat, ki az önkormányzatot, ki a jogszabályokat hibáztatta. Füle Sándor viszont egy ötletet  kommentelte be. Nyugaton sok helyen használnak gyalogos zebra zászlót.

Egyik oldalon fog egy fényvisszaverős zászlót, a másikon leteszi a tartóba. Nem csodaszer, de használ.

A posztot rengetegen lájkolták, és ez inspirációt adott Füle Sándornak, és nekilátott megvalósítani az ötletét. Csinált egy adománygyűjtő perselyt fagyis edényből, és azt rábízta egy városközpontban lévő  butikosra, de lehetett adakozni átutalással is. Egy hétvége alatt összejött az adományokból több mint negyvenezer forint. Az egyik ismerősének nyugdíjas anyukája megvarrta ingyen a zászlókat. Az anyagot megvették, a zászlók szépen elkészültek. Elkészítette a tartókat, és kirakta az első készletet ahhoz a zebrához, ahol a tragédia történt.

A kezdeményezést ihlető Facebook csoport kommunikációja felpörgött. Jelenleg már két gödöllői zebránál tartanak. Ami talán fontosabb is  egy hete állandó téma Gödöllőn a zebra meg a gyalagos zászló. A média is felkapta a kezdeményezést, az akcióról beszámolt a helyi újság, és interjú készül két országos bulvárlapba is.

Az első tapasztalatok kedvezőek.

Igaz, hogy eddig tizenkét darab zászlót elloptak, de még ezek közül is visszavittek négyet! Egy ideje már nem is vittek el zászlókat. Sokan használják az új eszközt, főleg sötétedés után, leginkább idősek, és kisgyermekesek. Kettő szempontból is hasznos a projekt. Egyrészt természetesen az a fontos, hogy használják a zászlókat, ezáltal a gyalogosok is tudatosabbak az átkeléskor, figyelmesebben szétnéznek. Az autósok is könnyebben veszik észre a gyalogost, főként sötétben. Másrészt az, hogy beszédtéma lett a zebra és a zászló, azt hozza magával, hogy több ezer ember kezdett el a közlekedésbiztonságról gondolkodni. Így érezhetően javult a zebrákon a helyzet Gödöllőn.

A kezdeményező jó példával akart elöl járni, ezért létrehozta a Zászlót a veszélyes zebrákra! Facebook csoportot.

A csoportoban már többen jelezték, hogy az ő településükön is szükség volna ilyen megoldásra. Kecskeméten a volt független polgármeter-jelölt már el is kezdte a két legveszélyesebb gyalogátkelő zászlókkal való felszerelését.  Pátyon, Gödön, és Biatorbágyon is csatlakoztak a kezdeményezéshez.