Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zárjátok le a tárgyalásokat, és kezdjetek el végre kampányolni!

Ez a cikk több mint 4 éves.

A múlt héten újra úgy tűnt, hogy véglegessé válik a baloldali, liberális ellenzéki pártok felállása a 2018-as választásra. Az MSZP-Párbeszéd közös listával vág neki, míg a DK és az Együtt koordinálni akar. Az LMP és a Momentum pedig, egyelőre úgy látszik, külön indul neki a választásoknak. És akkor ideje hozzá is fogni a kampányoláshoz.

Persze a bevezető nem stimmel, az MSZP most, hogy összehozta a közös listát a Párbeszéddel, egy még nagyobb összefogásért és közös listáért kampányol, miközben az Együtt és a DK koordinációt akar, így épp nem tudnak megállapodni. Ezen kéne túllendülni.

Nyilván az MSZP azért akar közös listát mindenkivel, mert félnek attól, hogy vagy az LMP vagy a DK megelőzi őket, vagy nagyon kicsivel lesznek csak előttük. Illetve attól, hogy a Jobbik és köztük nagy lesz a különbség.

A DK meg pont ezért akar, épp ellenkezőleg, koordinált indulást. Rá akarnak mászni az MSZP nyakára, jobb esetben megelőzni őket.

Az Együtt meg már csak ilyen csökönyös párt, megmondták, nem lesz közös lista, ők max. koordinálnak, és ehhez tartják is magukat.

A probléma csupán az, hogy 4 hónap van hátra a választásokig, a Fidesz brutálisan vezet, és most kapott egy kis löketet a Jobbik is. Mintha lenne egy kis probléma?

Úgyhogy mi lenne, ha visszatérnénk a nyitó bekezdéshez, és megállapodnának a pártok? Az MSZP Karácsonnyal kapott egy közös listát és egy miniszterelnök-jelöltet, a DK és az Együtt kérése pedig változatlan. Már az is jó lenne, ha a pár vitás körzeten kívül megállapodnának a pártok, és az egyéni jelöltek januárban elkezdhetnének kampányolni.

Mert ha most újranyílik az összefogósdi, akkor annak januárra se lesz vége, 2 hónap alatt pedig nemhogy győztes kampányt nem lehet építeni, hanem semmilyent. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a győztes kampány alatt itt az egyéni körzetekről beszélünk, mert ugye a választási győzelemre nem sok esély van.

Viszont, ha tovább megy a huzavona, és az új évet nem választási együttműködés aláírásával kezdik ezek a pártok, akkor minden nappal egyre inkább ők fogják a felelősséget viselni az esetleges kétharmadért, a Fidesz választási győzelméért.