Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megmenekülhet a Római part

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Római partra tervezett mobilgát vízjogi engedélyezési eljárását megszüntette az eljáró hatóság, írja az Átlátszó. Így a parti természeti értékekért aggódók fellélegezhetnek egy időre. Az árvízvédelmi kérdés nem zárult le, de a vita új mederben folyhat tovább.

A mobilgát megépítéséében eltökélt Tarlós István végül visszavonulót fújt, bár az előző héten még azt nyilatkozta a főpolgármester, hogy:

„Nem fenyeget semmilyen újratervezés a csillaghegyi öblözet árvízvédelménél.”

Nagy fordulatok voltak a mobilgát megépítése ügyében az elmúlt félév során. A civil tiltakozás hatására Tarlós István megbízott egy tudóscsoportot, hogy készítsenek egy elemzést az árvízvédelmi lehetőségekről és a Római partról. Az elkészült szakmai anyagban grémiumot vezető Lányi András humánökológus, hevesen ellenezte a parton építendő mobilgát tervét, és egy távolabbi természetes védművekkel erősített nyomvonalat javasolt a gátnak. Ez még nem hatotta meg a fővárosi döntéshozókat. Az ügyben a helyi ellenzék népszavazást kezdeményezett, amelyhez szükséges aláírásgyűjtés jogerősen el is indult. A Fővárosi Közgyűlés egy kisstílű trükkel kihúzta a népszavazás alól a jogi alapot, mivel kvázi megváltoztatta a népszavazási kérdésre irányuló rendelet számát.

 

 

December 14-én a mobilgát vízjogi engedélyezése ügyében illetékes Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság úgy döntött, hogy  a Római-parti védvonalszakasz vízjogi létesítési engedélye ügyében indított eljárást a hatóság a kérelmező kezdeményezésére megszünteti. A kérelmező a főváros volt, pontosabban a nevében eljáró tervező, a Tér-Team Kft., és a cég visszavonta a mobilgát megépítésére vonatkozó engedély kérelmezését.

Tarlós István és a főváros nem először hátrál meg az ügyben, de eddig valahogy mégis mindig visszajöttek újabb javaslatokkal, ez az első olyan lépés, amelynek komoly jogi relevanciája is van, az engedélyezési eljárás visszavonása. Így, hogy a tervező maga állította le az engedélyezési eljárást kérelmét, elhárult az a veszélye, hogy megkezdődjön az építkezés valamilyen hirtelen ötlettől vezérelve, mint az a Liget projektnél lehetett tapasztalni.

Tehát nem várható random fakivágás, megnyugodhatnak az évek óta küzdő civilek.

A városvezetés és a tervező is egy gondot levesz a saját válláról, mert a tervezési folyamatok finoman szólva sem haladtak jól. Hiába költöttek el eddig az Átlátszó szerint közel 100 millió forintot, de a megvalósíthatósági tanulmány az eredeti határidő lejárta után fél évvel sem készült el. Ezen felül nem derült ki sem a késés oka, sem az, hogy a főváros miért nem kér kötbért, illetve bont szerződést a súlyos késedelembe esett vállalkozóval.

(Átlátszó)