Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferenc pápa: az álhírek írása és a szenzációhajhászás halálos bűnök

Ez a cikk több mint 6 éves.

 

A pápa hadat üzent az álhíreknek. Az egyházfő legutóbb felhívását a Guardian idézte, amiben az újságírókat figyelmeztette a precíz, teljes körű és nem egy oldalú riportok, és régi vágású hírek fontosságára. A pápa szerint a botrányhajhász újságírók nagyon súlyos bűnöket követnek el, amivel mindenkit megbántanak. Ferenc azt tervezi, hogy a szokásos éves kommunikációs üzenetét az álhírek problémájának szenteli. A katolikus médiának adott nyilatkozata szerint az újságírók tevékenysége a demokratikus társadalom alapja.

Arra emlékeztette az újságírókat a pápa, hogy precíz teljes és korrekt információkat kell közreadniuk, nem egyoldalú riportokat. Ferenc pápa azt mondta, hogy:

„Nem szabad a félretájékoztatás kommunikációs bűnébe esni, ahogyan az egyik oldalról való beszámolás, a rágalmazás, a szenzációhajhászás, vagy a  becsületsértés bűnébe sem.”

Ezeket a tetteket úgy nevezte a pápa, hogy:

„halálos bűnök, melyek sértik az újságírók lelkét, és sértenek másokat is.”   


Ferenc pápa korábban már többször figyelmeztette a zsurnalisztákat arra, hogy nagy a felelősségük, mivel a közösségi médiában könnyen el tud terjedni egy valótlanság. Az ért fontos tenni az egyháznak is Vatikán szerint az álhírek ellen, mivel a közösségi médiáért felelős cégek, a nagy állami intézmények, és a politikai is foglalkozik a kérdéssel. A pápával kapcsolatban is végighullámzott az interneten az az álhír, hogy Trumpot támogatja az elnökválasztási kampányban, annak menekült-politikája miatt.

(Guardian)