Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parti Nagy és Závada is tiltakozik a pécsi boszorkányüldözés ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Neves, Pécshez kötődő közéleti személyiségek adtak hangot tiltakozásuknak pénteken a csütörtökön elfogadott pécsi Soros-ellenes nyilatkozat miatt. Mások mellett Závada Pál és Parti Nagy Lajos is az aláírók közt van.

„Önök szerint tehát ha Pécsett irodához jutna egy szervezet, amely egyébként szociális és közösség-megerősítő célokért dolgozik, azt ebben a városban ezentúl nemkívánatosként kéne megbélyegezni?”

Ebben a költői kérdésben summázták a Hoppál Péter kulturális államtitkárnak, a Fidesz pécsi elnökének, Csizi Péter országgyűlési képviselőnek, és Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének címzett nyílt levelet az utóbbi hetek pécsi tragikomédiájára reagáló ismert közéleti szereplők. A Szabad Pécs kérdésére a levél egyik kezdeményezője, Tistyán László pécsi szociológus elmondta: többekben szinte egyszerre fogalmazódott meg a gondolat, hogy ha tényleg megszavazza Pécs fideszes vezetésű közgyűlése azt a hazug, Soros-ellenesként hirdetett nyilatkozatot, amellyel egy emberi jogi pécsi alapítványt és munkatársait bélyegeznek meg, akkor az ellen fel kell lépni, meg kell az ügyben szólalni.

Civilek tiltakoznak a pécsi Soros-határozat ellen. (Forrás: Youtube / Szabad Pécs)

Mások mellett Parti Nagy Lajos költő, Závada Pál író és Szemelyácz János addiktológus főorvos és Polyák Gábor médiajogász is aláírta a nyílt levelet, valamint megfogalmaztak és elindítottak egy internetes petíciót is. A nyílt levélben felháborodottan írnak arról, hogy hazugságra építő, alaptalan, uszító kampánynak tartják Páva Zsolték lépését, és arra kérik a névlegesen a pécsi közgyűlési nyilatkozat kezdeményezőit, hogy visszakozzanak.

„Önök dicstelen végrehajtóivá váltak a kormánypárt legvisszataszítóbb kampányának”

– fejezték ki rosszallásukat a levél aláírói a nyilatkozat kezdeményezőivel kapcsolatban. Nem a pécsi képviselők szervilizmusa és a civil szervezetek jogainak sérülése azonban az egyetlen, ami a tiltakozókat aggasztja: Pécs város renoméját ugyanannyira rombolja a méltatlan procedúra.

„Az Emberség Erejével Alapítvány, illetve független civilek ellen indított támadásukkal rombolják azt az évtizedeken át épülő Pécs-képet, amelynek a lényege a sokszínűség, a nyitottság, a kezdeményezőkészség”

– írják a levélben.

Tistyán László ezzel kapcsolatban azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy a múlt pénteki fideseszes sajtótájékoztatóhoz hasonló esemény – annak tartalma és hangulata miatt –  szerinte a ’70-es években sem történhetett volna meg, s főleg nem Pécsett. És még a város megválasztott képviselőinek sincs joga szerinte ilyen nyilatkozatot, szöveget elfogadni, s főleg nem a pécsiek nevében.

Ahogy korábban mi is írtunk róla, Hoppál Péter kulturális államtitkár, pécsi Fidesz-elnök még múlt pénteken kért arra minden pécsit, hogy ne adjanak helyet a „pécsi Soros-kampányközpontnak”. A Fidesz pécsi elnöksége pedig úgy döntött, hogy az év utolsó pécsi közgyűlési ülésére beterjesztenek egy „Soros-ellenes” kiáltványt, amelyet a közgyűlés csütörtökön el is fogadott. A nyilatkozatok következtében az Emberség Erejével Alapítvány karitatív szervezet új pécsi ingatlan bérlésére kényszerült, miután a főbérlő nyomására kiebrudalták őket a Nappali Bárból, ahol egy korábbi szóbeli megállapodás értelmében irodájukat bérelték volna.

A szervezet még a nyilatkozat elfogadásának napján arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az elmúlt időszakban rengeteg biztatást és támogatást kapott, aminek köszönhetően végül találtak új irodát. „A hatalmas mennyiségű üzenetnek és felajánlásnak köszönhetően nem jelent majd fennakadást az új munkahelyünk kialakítása: s ezért nem lehetünk elég hálásak nektek” – írták.

Jövő héten egyébként nagy eséllyel a debreceni kormánypártok is követik pécsi kollégáik példáját.