Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ők Kelet-Európa legnagyobb oligarchái

Ez a cikk több mint 6 éves.

A német Ostpol oknyomozó klaszter arra kért 17 kelet-európai újságírót, hogy mutassák be röviden, kit tartanak országuk leginkább befolyásos nagytőkésének. Az összeállítás Lettországtól egészen Azerbajdzsánig és Bosznia-Hercegovináig megközelítőleg teljes képet ad arról, kik jelentik térségünk pénzügyi hatalmát.

Magyarországot a listán D. Kovács Ildikónak, a 24.hu újságírójának, Mészáros Lőrinc-profilja képviseli. A jellemzés kiemeli Mészáros vagyonának rendkívüli jellegét. Hangsúlyozva, hogy a volt gázszerelő csupán 2011 óta a Fejér megyei Felcsút polgármestere, mostanra azonban Orbán Viktor barátja mégis több, mint kétszáz cégben és két futballklubban érdekelt, vagyona pedig átlépte a százhúszmilliárd forintot. Ezzel pedig ő vált a legrövidebb idő alatt oligarchává.

Mészáros viszont igen komoly mezőnyben versenyezhet. Románia legbefolyásosabb milliárdosa például Dan Voiculescu, aki ugyan 2014-es romániai börtönbe zárása után ugyan hatalma, vagyon nagy részét elvesztette, médiahálózatát és bértollnokai azonban szabadulása utámn is megtartotta. A romániai kommunista elithez kötődő milliárdos így tehát újfent politikai tényezővé válhatott.

Alisher Uszmanov orosz milliárdos mindenképpen a lista vezetője. A bányaiparban meggazdagodott Uszmanov Vlagyimir Putyin közeli szövetségeseként jelenleg a Gazprom főtanácsadója, vagyonát pedig 12,5 milliárd dollárra becsülik.

A teljes térségre jellemző, hogy az 1990 utáni – békés avagy erőszakos – rendszerváltozások a legtöbb helyen nem voltak képesek teljesen eltörölni az 1990 előtti, államszocialista elit befolyását. A legtöbb országban ennek az elitnek a tagjai lettek a nagy privatizátorok, és társadalmi befolyásukat máig is megtartották. Szerbia vezető milliárdosa, Miroslav Mišković például Slobodan Milosevic szerb nacionalista rezsimje alatt tett szert offshore milliárdokra, és ma is a leggadagabb ember országában.

A másik alaptípust azok az „újgazdag” politikai tényezők képviselik akik valóságosan a kelet-európai perifériás vadkapitalizmusban magukat megszedve léptek át a politikába. Ilyen ember például az örmény Gagik Tszarukján, aki 2003-ban „Fejlődő Örményország” néven alapított pártot, és akkor lett alkoholkereskedőből parlamenti képviselő, majd a nemzeti olimpiai bizottság elnöke. Vele éppen ellentétes karriert járt be Anar Mammadov azeri üzletember és Deljan Pejevszki bolgár oligarcha is, ők előbb lettek politikusok (Mammadov egyenesen miniszter) és utána szupergazdagok.

Az egyértelműen kiderül a régiós összevetésből, hogy a Mészáros Lőrinc ebben a mezőnyben is kuriózum, hiszen arra a környékünkön sincs példa hogy valaki szitne kizárólag a miniszterelnök árnyékában, mintegy szürke figuraként gyűjtsön ekkora vagyont.

(Ostpol.de)

Címoldali kép: AFP/Getty Images