Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mérce olvasói megosztottak, de a többség szerint ott kell lenni a Jobbik pénteki tüntetésén

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kedden jelentettünk meg egy cikket, amelyben olvasóinkat arról kérdeztük, hogy el kell-e menni a Jobbik pénteki tüntetésére. Nagyon sok emailt kaptunk, és a cikkhez is majdnem 500 komment érkezett. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy itt bármilyen, a teljes társadalmat lefedő vagy reprezentatív véleményt kapnánk, de a Mérce aktív olvasói többségükben amellett foglaltak állást, hogy ki kell menni a tüntetésre. Nagyjából a válaszok arányában súlyoztuk az ide beválogatott hozzászólásokat, leveleket is.

Nem, mert a Jobbikosok se lennének szolidárisak, mondja olvasónk:

Az mind szép és jó, hogy azon lamentálunk, vajon ki kell-e menni pénteken, kiállni az értékeink mellett még akkor, ha egy fasiszta pártól is van szó, hiszen bármikor bárkit elérhet a hatalom keze. Valahol érdemes is és nem is ezen rágódni, de amíg itt esszük magunkat a kérdésen, azon kellene elgondolkodni, hogy egy jobbikos fejében megfordul-e ugyanez. A válasz nagyon rövid: nem. Ha egy baloldalit elvisznek, mert nem tetszik a hatalomnak, hogy kiáll a demokratikus értékekért akkor a jobbikos otthon ül a hír előtt és kárörvendően röhög. Ezzel a lépéssel ugyancsak abba az irányba haladnánk, hogy a Jobbik kap egy ingyenreklámot és még néhány embert maga mögé állít a mártír színjátékával, mert ugye erőt csak ők mutatnak, a saját magából hülyét csináló baloldali és liberális pártok meg beállnak mögé. És amíg a Jobbik erősíti magát a szétmorzsolódott baloldali szavazókkal, pont azok teszik Orbán Viktor legnagyobb riválisává, akiknek meg kéne semmisíteni őt.

Lehet-e a demokráciáért tüntetni azzal a párttal, amely támogatja a kormány propagandáját

– teszi fel egy másik olvasónk a kérdést:

Lehet-e úgy együtt tüntetni egy párttal a kormány ellen (na jó, a mondás szerint a demokrácia mellett), ha az a párt ma _együtt_ szavazott a kormánnyal egy teljesen képtelen ügyben (A Jobbik megszavazta a kormány Soros-tervről szóló határozatát a Parlamentben – a szerk.), ami egyenes utat nyit arra, hogy újabb gyűlöletpropagandát szabadítsanak az országra? Gondolkodjunk már emberek.

Volt olyan olvasónk, aki akkor menne ki, ha a Jobbik is felelősséget vállalna az általa elkövetett cselekményekért:

Szerintem akkor lehetne nyugodt szívvel részt venni a tüntetésen, ha a tüntetés fő célja nem a Jobbik büntetésének teljes elengedése, hanem a méltányos eljárás, átlátható büntetés kiszabása lenne. Jó lenne, ha pl. a Jobbik elismerné a felelősségét, és saját maga előállna átláthatóan, hogy álláspontja szerint mennyi támogatást vett igénybe, és nyilatkozna, hogy azt (vagy annak kétszeresét) hajlandó befizetni. És persze követelni kellene a Fidesz plakátügyeinek a kivizsgálását is.

Többen is voltak, akik alternatív megoldásokat vetettek fel, hogyan lehetne egyszerre a demokráciáért kiállni, de nem a Jobbik színeiben. Ezek közül a verziók közül a legérdekesebbet raktuk be:

Ki kell menni a tüntetésre. Ez az egyik legfontosabb ügy és pillanat, bár sajnos ilyen legfontosabb pillanatokból egyre több van. A megoldást abban látom, hogy a saját színeinkben menjünk ki, de lehetőleg keveredjünk el csoportosan, egyénileg a nyilvánvalóan jobbikos csoportokban, hogy látsszon, ez a forradalom is „színes”, ha ez még nem elcsépelt. Ja és vigyük magunkkal a korábbi tüntetésekről ismerős plakátjainkat.

Volt olyan olvasónk, aki azzal oldotta fel a tüntessünk-e fasiszta pártért dilemmát, hogy kimondta, szerinte a Fidesz ma sokkal inkább náci, mint a Jobbik:

Lehet, hogy kissé szélsőséges a véleményem, de úgy gondolom, hogy mára a Fidesz fasisztábbá, rasszistábbá vált, mint a Jobbik. És ha innen nézzük, akkor igen, lehet egy kevésbé fasiszta párttal együtt tüntetni egy nála is fasisztább ellen. Sőt, bizonyos körülmények között még szavazni is lehet rá (ha ez az ára annak, hogy a még nácibb, fasisztább és rasszistább párt ne maradjon újabb négy évig hatalmon). Még egyszer hangsúlyozom: 40 éve baloldali, szociáldemokrata értékeket vallok magaménak.

Csak a kommunista pártállami diktatúrában jobboldali, kapitalista elhajlónak bélyegeztek, a mai, újnáci fideszes diktatúrában pedig egy „mocskos kommunista” vagyok. De hát így jártam. Inkább legyek „kommunista” mint fideszes.

A Jobbikot is demokratikusan választották, ezért nem kérdés a részvétel olvasónk szerint:

A szavazópolgárok választották be a Parlamentbe a Jobbikot, lehet fasiszta nézetű, de akkor is meg kell védeni. Churchill sem szeretett volna Sztálinnal együttműködni, de muszáj volt. A Fidesz átlépett egy határt – a maga választott „Számvevőszékkel”. Egyébként minden párt hazudik a választási költségekről..mert a konstrukció inkorrekt.

Attól, hogy valaki a Jobbik mellett tüntet, még nem lesz jobbikos:

A Jobbikot nem kell támogatni. Itt viszont már nem a jobbikról van szó, hanem arról,hogy meg kell állítani a Fidesz-t ebben az őrült csörtetésben. Ha elmegy valaki,az nem összefog a Jobbikkal, hanem kinyilvánítja,hogy nem kér a Fidesz ámokfutásából. Ebben most a Jobbik mellékszereplő. Én egyébként szívből utálom a Jobbikot(csak mihez tartás végett).

Pontosan azért kell a demokráciáért tüntetni, hogy utána megvédhessük magunkat a Jobbikkal szemben:

Úgy gondolom, hogy lehet, sőt, kell is tüntetni velük. Nagyon sokat gondolkoztam az Ön által felsorakoztatott érveken, és egyértelműen mindkét oldalon igaz állítások szerepelnek.

Nálam egy dolog miatt billent a Jobbik oldalára a mérce, ez pedig a demokrácia. Nem lehet a demokráciánál fontosabb dolog a (politikai) életben. Minden egyéb kérdésről akkor kezdhetünk el diskurálni, ha ez adott.

Vehetjük persze úgy, hogy a tüntetésen akaratlanul is a Jobbikkal szimpatizálunk, de a választásokon emiatt még nem kell oda tennünk az ikszet. A demokrácia tudná megadni azt a lehetőséget, hogy a Jobbikot, mint esetleges kormánypártot normális, nem szélsőjobbos keretek között engedjük működni. Egy nem kétharmados többség esetén a demokrácia teszi lehetővé az ellenzéki pártok, ezáltal a választók szavának közvetítését. Kétharmad esetén nehezebb a korlátok alkalmazása, de a népszavazások és a tüntetések is csak demokráciában jöhetnek szóba.

A demokrácia tenné lehetővé, hogy a Jobbikot – ha kormánypárt lenne és a cikkben említett fasiszta felfogásához ragaszkodna – leváltsuk. A kérdés tehát nem az, hogy mit veszítünk azzal, ha a Jobbikot ellehetetlenítik, hanem az, hogy mi jön utána. Hogy reagál a nép erre? Hagyja? Jöhet a következő, aztán eljutottunk ismét az egypártrendszerhez, ahonnan már csak egy forradalom vezethet az újbóli demokráciához, kezdődhet az elmúlt 30 év elölről, amire egy országnak sincs szüksége, de Magyarországnak pláne nincs.

Ott kell lenni, mert ez ma még a Jobbikról szól, de utána bárki másról- írja olvasónk.

Valóban, ki kell e menni, érdemes e kimenni a Jobbik mellett (valóban a jobbik mellett?) tüntetni. Mert az világos, hogy az ÁSZ Fidesz megrendelésre dolgozott, ha jó messziről nézzük, valóban a törvények megsértéséért büntetett, DE ezen az alapon a most Parlamentben lévő összes pártot el kellene marasztalnia, mert mindenkinek van vaj a füle mögött, quasy mind szabályt sértett. Ha csak a Fideszt nézem, milliárdos büntetést kellene befizetnie. Na ja, ők könnyen vannak, lenyúlják az ország bugyellárisából úgy, hogy kormányzati propagandának adják el a pártpropagandát, kampányköltéseiket.

De ha azt nézem, hogy itt a cél teljesen világos (kilóg a lóláb), a Fidesz egészen egyszerűen a sárba akarja taposni legerősebb riválisát, lehetetlenné akarja tenni a működését, másodlagos adminisztratív eszközökkel „tiltani” akarja, akkor azt mondom ott kell lenni minden jóérzésű embernek, mert ma a Jobbik, de holnap akár a Kétfarkúak is sorra kerülhetnek, ha nagyon megerősödnek…Tehát ha megtehetném, én ott lennék.

Ez többről szól, mint a Jobbik és ott is leszünk – írja olvasónk

Ez már rég nem a Jobbikról szól. Én és a barátaim ott leszünk, holott egyikünk sem jobbikos, 2018-ban én pártlistán biztosan nem fogom a Jobbikot választani. Az egyéni lista az más, ha ott csak egy jobbikos áll a Fidesszel szemben, övé a voksom. Finnyáskodjatok nyugodtan, húzogassátok az orrotokat, de nem biztos, hogy lesz következő alkalom, amikor szólhattok magatokért. Már késő lesz…akkor azután sírhattok, nem marad, aki értetek áll majd ki!