Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budaörs mától hivatalosan is antirasszista hely

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megszavazta a budaörsi képviselőtestület, hogy a város csatlakozzon az UNESCO által alapított Európai Városok Koalíciója a Rasszizmus Ellen (ECCAR) nevű szervezethez. Az esetben amúgy semmi különös nem lenne: a települést az ECCAR azért hívta meg tagjai közé, mert felfigyeltek Budaörs egy jól működő tanodaprogramjára, és szeretnék, ha a város megosztaná a tapasztalatait más városokkal. Ráadásul Budaörs történetében jelentős szerepet játszott a rasszizmus: sváb településként a második világháború után a lakosok jelentős többségét kitelepítették. A történetből a helyi Fidesznek mégis sikerült országos botrányt kerekíteni: Wittinghoff Tamás polgármester és a testületi többség szerintük valójában migránsok befogadását készíti elő.

A Magyar Időkben tegnap megjelent cikkben azt olvashattuk, hogy a Fidesz szerint „migránsvédő szervezethez” kíván csatlakozni Budaörs. Nagy Sándor András budaörsi Fidesz-vezető például a szervezet 10 pontos akciótervéről beszélt, amely  szerinte az illegális migránsok intergrációjáról szól. A szervezet 10 pontos akciótervében ezzel szemben nem szerepel sem a „menekült”, sem a „migráns” szó. A szervezet ajánlásai közt viszont van, ahol van szó olyan eszközökről, amelyek a szervezet szerint a bevándorlók integrálását segíthetik. Amint a képviselőtestületi ülésen a Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE, ez a civil szervezet adja a polgármestert, valamint a többséget a testületben) képviselői elmondták, ezeket az ajánlásokat vélhetően azok számára a városok számára dolgozták ki, ahol tartózkodnak bevándorlók. Budaörs pedig nem ilyen település.

A tíz pontos akciótervben ezzel szemben olyan javaslatok vannak, mint hogy az önkormányzat vizsgálja meg, hogy milyen eszközei vannak a a rasszizmus elleni fellépésben, informálja a lakosokat a jogaikról és kötelezettségeikről, vaamint hogy a lakhatás terén lépjen fel az etnikai diszkrimináció ellen.

Nagy Sándor András a Magyar Időknek azt is mondta, „a budaörsi Fidesz tiltakozik az ellen, hogy a város csatlakozzon az ECCAR-hoz, mert mindaz, amit ez a szervezet képvisel, ellentétes a budaörsiek elveivel.” Nagy nem volt jelen az ülésen, de Löfler Dávid, a Fidesz-frakció tagja már azt mondta, a Fidesz elutasítja a rasszizmust, és támogatja az ellene való fellépést, tehát az ECCAR célkitűzéseit is. Azzal viszont nem értenek egyet a budaörsi fideszesek, hogy a városba illegális migránsokat telepítsenek. Ezért a Fidesz egy módosítóval élt, amiben az áll, hogy a város elutasítja, hogy Budaörsre migránsokat telepítsenek.

Pedig az egész előterjesztésnek semmi köze nincs a migrációhoz. Simándi Szelim, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselője elmondta, hogy

a város éppen a magyar kormánytól kapott díjat a település egy jól működő, esélyegyenlőséget célzó tanodaprogram miatt. Az ECCAR pedig ennek kapcsán kérte a várost tagjai közé, hogy meg tudja osztani a többi Európai várossal a tanodaprogram jó gyakorlatát.

A Fideszes módosítót követően azonban a képviselőtestületi vita természetesen nagyrészt a bevándorlás kérdéséről szólt. A képviselők világossá tették, mi a véleményük a migrációról és a kormány politikájáról, holott láthatóan mindenki tisztában volt vele, hogy a javaslatnak semmi köze nincs a bevándorláshoz. Az ellenkező mellett senki nem is érvelt: a fideszes képviselő nem magyarázta el, mi köze van a módosítójának az előterjesztéshez, a vitához pedig nem szólt hozzá. Ahogy Simándi Szelim (BFE) fogalmazott, a módosítót akár egy költségvetési előterjesztéshez is benyújthatták volna, ahhoz is éppen annyi köze lett volna.

A fideszes trollkodás azért is különösen érdekes, mert a városházán a rasszizmus szónak van némi súlya. Wittinghof Tamás polgármester emlékeztetett arra, hogy

Budaörsről a 2. világháború után, amikor többszázezer honfitársunkat gyalázatosan, rasszista alapon kiirtottak, a teljes lakosságot a kollektív bűnösség alapján, szintén rasszista alapon űzték el.

Az ECCAR-hoz szerinte azért kell csatlakozni, mert a szervezet abban segít, hogy az önkormányzatoknak eszközük legyen a rasszizmus terjedése ellen, hogy ne történhessen meg olyasmi, ami, ahogy Wittinghoff mondja, a budaörsi svábokkal megtörtént, vagy ami sok helyen a cigánysággal a mai nap is történik.

A vitához hozzászólt egy nemzetiségi képviselő is. Hauser Péter röviden elmesélte, hogyan menekült el a családja 1946-ban Budaörsről, és elmondta, szeretné, ha ilyesmi sem az ő népével, sem másokkal nem történhetne meg.

A jobbikos Császárné K. Tímea arról számolt be, hogy az eredeti javaslatban semmi kivetnivót nem látott. Ő is elmondta, hogy a tanodaprogram kiválóan működik, és ebből valóban tanulhatnának akár más városok. Végül azonban a Jobbik migrációval kapcsolatos álláspontjára hivatkozva az ECCAR-hoz való csatlakozás ellen szavazott (és a fideszes módosító mellett), pedig az előkészítő bizottságban Császárné még támogatta a javaslatot, ez persze még a fideszes kavarás előtt volt. Mint a jobbikos elmondta, nem akarja ugyan képviselőtársait lebeszélni a támogató szavazatról, de

attól tart, ha megszavazzák az előterjesztést, akkor a Fidesz bosszúból illegális migránsokat telepít Budaörsre. Császárné szerint a Fidesz ugyanis annyira gyűlöli a várost, hogy még ezt is kinézi belőlük.

A logikai bukfencek és paranoiás képzelgéseknek ez után nem sokkal vége szakadt, a képviselőtestület a Büdaörs Fejlődéséért Egyesület képviselőinek támogatásával a fideszes módosító nélkül fogadta el az előterjesztést.

Azt, hogy az őrült fideszes nagypolitika keverése hogyan készteti teljesen értelmetlen trollkodásra az amúgy vélhetően épeszű és talán jó szándékú fideszes képviselőket, Simándi Szelim kiválóan foglalta össze:

Nonszensz, hogy van egy javaslat, amivel egyetért a Fidesz, de hozzátesznek egy módosítót, aminek semmi köze nincs a javaslathoz. És mivel ezt a módosítót mi nem fogadjuk el, ők nem fogadják el az eredeti javaslatot, amivel egyetértenek.

A képviselőtestületi ülésről készült felvételt itt lehet megnézni.

Címoldali kép: Wikimedia Commons