Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EP-képviselők nyújtották be a számlát Netanjahunak Ciszjordániában lerombolt létesítmények miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

56 európai parlamenti képviselő csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel úgymond benyújtották hétfőn az izraeli miniszterelnöknek a számlát, összesen 1,2 millió euró értékben.

Forrás: Philippe Lamberts belga EP-képviselő Facebook-oldala

Szerintük ennyivel tartozik az izraeli kormány az Európai Uniónak, mivel célzottan rombolt le olyan, humanitárius funkciójú infrastruktúrákat, amelyeket európai alapokból finanszíroztak Ciszjordániában. Az úgynevezett „C” szektorban, Izrael civil és biztonsági ellenőrzése alatt álló területeken a kormány parancsára rombolt vagy rongált meg, illetve tulajdonított el a hadsereg – a képviselők szerint – többek között hajléktalan beduinoknak épített szállásokat, játszótereket, víztározókat és vízvezetékeket, elektromos berendezéseket. Minderre 2009 óta, Netanjahu kormányzása alatt került sor, a katonai jellegű konfliktusokon kívül, és szembe menve a humanitárius joggal.

A „számla” alatt a képviselők azt is pontosítják, hogy nem a létesítmények teljes költségeiről van szó, csak az EU hozzájárulásáról. És persze ezen felül még a palesztin családoknak is számos költsége származott a szolgáltató egységek megsemmisítéséből, és egy jövőbeli béke perspektívájából szemlélve is jelentős  veszteeségről beszélhetünk.

Az európai intézményekben jó ideje vita folyik mindennek kezeléséről, egy éve az EP Közel-Kelet Bizottsága már azt javasolta a tagállamoknak, hogy hajtsák be Izraelen a károkat. De azóta sem történt semmi, és hiába az EU és Izrael között létező szoros partneri kapcsolat: ezeket a létesítményeket az izraeli kormány illegálisnak tekinti.

Az RFI rádió tudósítása alapján csak az idén összesen 400 ilyen projektet, köztük napelemeket, iskolákat semmisítettek meg az izraeli hatóságok.

A Pascal Durand francia zöld képviselő kezdeményezésére született akció részeként kiplakátolták a „számlát” Brüsszelben, hirdetésként megjelentették a Haaretz napilapban, és aláírtak egy petíciót is.

A Haaretznek nyilatkozó Durand logikátlannak nevezte, hogy Európában javában takarékoskodunk, számos ország megszorításokat alkalmaz, és közben semmilyen reakció nem érkezik arra, hogy az EU támogatásával épített humanitárius projekteket az izraeli kormány tönkreteszi.

Durand kitért arra is, hogy egyes izraeli képviselők vagy civilek által hangoztatott vélemény szerint az EU antiszemita és ezért „palesztinpárti” lenne. Szerinte ez „egy sértés és egy mítosz”.

Mindenki, aki aláírta ezt a hirdetést, minden adódó alkalommal elítélt minden antiszemita tettet vagy deklarációt. Mindig meg fogjuk védeni az izraeliek jogát arra, hogy békében éljenek, a konszenzusos határokon belül és biztonságban.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU és az Izrael között különösen szoros kapcsolatrendszer van, és az EU az ország első kereskedelmi partnere is.

Durand végezetül azt is leszögezte, hogy az aláírók nem ellenzik Netanjahu brüsszeli látogatását, de elítélik ezeknek a létesítményeknek lerombolását, akárcsak a telepek terjeszkedését – ami szintén illegális a nemzetközi jog szerint. Azt szeretnék, ha a miniszterelnök megértené, hogy mindez frusztrációt okoz Európában, és újjáépítené a projekteket, vagy kormánya kártérítést fizetne.

(Haaretz, RFI)