Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre többen követelik Netanjahu lemondását: több tízezren tüntettek Tel Avivban

Több tízezren tüntettek tegnap este Tel Avivban Benjamin Netanjahu és kormánya ellen. A tüntetők szerint a kormány annak érdekében nyújtott be egy törvénytervezetet, hogy elrejthessék a nyilvánosság elől Netanjahu korrupciós ügyeit. A miniszterelnök ellen két ügyben is nyomoznak a hatóságok.

A fővárosban hónapok óta folynak tiltakozások a kormányzati korrupció ellen, az elmúlt hetek nagyobb szabású tüntetéseit pedig egy olyan törvénytervezet váltotta ki, ami alapján a rendőrség nem adhatna hírt a vádemelésekről. Az izraeli ellenzéki pártok és a pártoktól független tiltakozók szerint a törvény azért születik, hogy ne kaphassanak nyilvánosságot a kormányfő elleni esetleges vádemelések.

Netanjahu ellen ugyanis két ügyben is nyomoznak, az egyik gyanú szerint egy nagyvállalkozótól fogadott el bőkezű ajándékokat, a másik szerint egy újságot vesztegetett meg annak érdekében, hogy kedvezőbb fényben tüntessék fel. Ha Netanjahut megvádolnák, a lemondását követelő hangok vélhetően tovább erősödnének.

A kormányfő a szerinte baloldali tüntetésekre a facebookon reagált: ő úgy véli, az izraelieknek most inkább meg kellene védeniük őt a nemzetközi kritikákkal szemben, amik azóta érik, hogy Donald Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el. Netanjahu állításával szemben a tüntetők pártfüggetleneknek tartják a tüntetéseket, a résztvevők egy része jobb-, más része baloldaliként azonosítja magát, a megmozdulások melletti szimpátiájukat pedig jobb-, és baloldali pártok is kifejezték.

Tel Avivban több mint egy éve minden szombaton tüntetnek a kormány korrupciója ellen. A tiltakozásokat néhány tucatnyian kezdték Avicháj Mandelblit államügyész lakásánál, a tiltakozók fokozatosan lettek egyre többen. Múlt héten, a rendőrségre vonatkozó törvényjavaslat benyújtása után a tüntetést Tel Aviv központjába helyezték, és már 30 ezren tüntettek azért, hogy Netanjahut vonják felelősségre. A múlt heti tüntetés után Netanjahu bejelentette, hogy újraírják a törvénytervezetet úgy, hogy az rá ne legyen alkalmazható.

A tüntetőket azonban nem győzte meg a húzás. Sokan úgy gondolják, hogy Netanjahu a palesztinokkal való konfliktus és a nemzetközi helyzet fokozódását is arra használja fel, hogy elterelje a figyelmet a korrupciós botrányokról.

Tegnap a tüntetők a múlt heti menethez hasonlóan a Rothschild sugárút tenger felőli végétől vonultak a sugárút másik végéhez, a Habima nemzeti színházhoz. A színház előtti téren felállítottak egy színpadot, de a szónoklatok elmaradtak, mert a rendőrség kikapcsolta a hangosító berendezéseket tápláló generátort, merthogy szerintük az nem biztonságos.

A tel-avivi tüntetéssel egy időben több százan vonultak az utcára más városokban, Naharíjában, Afulában, Haderában, Netanjában, Risón-Lecijónban, Modiinben, Beér-Sevában, Haifában és Jeruzsálemben is. A demonstrációk szervezői a miniszterelnök távozásáig minden szombat estére hasonló tüntetéseket ígérnek.

(MTI, Haaretz, Telegraph)

Címoldali képen egy korábbi tüntetés látható. Fotó: Ron Rozentzweig flickr
Olvass tovább!