Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

26 sérült, Ázsia-szerte több tízezer tüntető Trump Jeruzsálem-döntése után

Ez a cikk több mint 6 éves.

A palesztin területeken jelenleg körülbelül 3000 ember tüntet Donald Trump szerdai bejelentése ellen, amellyel hivatalosan is Izrael Állam fővárosának ismerte el. A bejelentés másnapján számos körzetben a Palesztin Hatóság területén lévő izraeli katonai ellenőrzőpontok elé vonult a felháborodott tömeg, több helyen összecsapásokra is sor került a katonákkal. A palesztin tüntetők közül eddig a nap folyamán 21-en szenvedtek valamilyen sérülést.

Palesztin fiatalok egy izraeli katonai ellenőrzőpontnál tiltakoznak Jeruzsálem izraeli fővárossá nyilvánítása ellen 2017. december 8-án

Újra tart a tüntetés Jeruzsálem városán belül is, az óvárost az arab résztől elválasztó Damaszkuszi Kapu előtti téren. Ugyan az izraeli biztonsági erők fokozottan készültek az óvároson belül található Al-Aksza mecset pénteki imájára, erőszakos demonstrációktól tartva, innen azonban a délutáni ima után is békésen vonult ki több tízezer muszlim hívő.

Izraelen belül is tiltakozásba kezdett az arab lakosság: a Golán-fennsíkhoz közel eső Umm al-Fam városában és a délebbre fekvő Kalanszawában is békés tiltakozásokra került sor. Mahmúd Abbasz, a Palesztin Hatóság és nyugati parti kormányzó erő, a Fatah vezetője csütörtökön rendkívüli tárgyaláson Ammanban, Jordánia fővárosában járt, ahol Abdallah királlyal egyeztetett a Trump bejelentését követő krízishelyzetről.

Budapesten is tüntetnek

Még kiélezettebb a helyzet a nyugati szövetségesek által még mindig részben ellenőrzött Afganisztánban, ahol ugyancsak elég fokozott hangulatú tüntetésekre került sor az Egyesül Államok kabuli külképviselete előtt. Itt a palesztinokkal szolidáris demonstrálók már azt kiabálták:

Halál Amerikára! Halál Trumpra!

Az afganisztáni amerikai csapatokat a legmagasabb készültségi fokba helyezték át, erőszaktól tartva. Asraf Ghani afgán elnök viszont még nem kommentálta a washingtoni lépést.

Hasonló megmozdulásokra került sor Pakisztánban és Délkelet-Ázsiában Indonéziában és Malajziában is.  Dzsakartában is az amerikai nagykövetség előtt gyülekezett tízezres tömeg ma, palesztin sálakban és zászlókkal tüntettek. Kuala-Lumpurban, Malajzia fővárosában a helyi rendőrség össze is csapott a palesztinok jogaiért demonstrálókkal.

Budapesten péntek délutánra jelentett be demonstrációt az USA Nagykövetsége elé a  hazánkban élő palesztinok szervezete, akik skandálva, Trump elleni táblákkal, és palesztin nemzeti színekben vonulással kezdték tiltakozásukat.

Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosának nyilvánitó döntése ellen tüntetnek palesztinok Budapesten.

Mérce (@merce.hu) által megosztott bejegyzés,

A maláj kormány tisztségviselője a nap folyamán el is ítélte az amerikai lépést, mondván, Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerése és az amerikai nagykövetség odaköltöztetése „illegális döntés és lépés.”

A pakisztáni Lahore-ban és Pesavárban hasonló akciókra került sor, háromezer tüntető skandálta, hogy „Le Trumppal, le Izraellel, le az izraeli megszállással!”

A tiltakozások jól mutatják, hogy az 1949-ben az ENSZ által a palesztinoknak ítélt, de 1967-ben a zsidó állam által megszállt Kelet-Jeruzsálem kérdése máig is a muszlim világ egyik legérzékenyebb pontja. Az izraeli szélsőjobboldallal szimpatizáló amerikai republikánusok és jobbközép demokraták azonban már régóta követelték, hogy a Bill Clinton által az Egyesült Államokra 1995-ben aláírt törvény érvényesítését, amelynek értelmében Jeruzsálem városát kizárólag, mint izraeli fővárost ismerjék el, ne halasszák tovább. Trump szerdai aláírásával éppen ezt tette.

(WaFa,Haaertz,Reuters)