Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Orbán-család vagyonosodását feltáró újságírónak állítottak emléktáblát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró hosszú betegség után 2015-ben hunyt el, most családja és a XIII. kerületi önkormányzat állított neki emléktáblát a Pannónia utca 15. szám alatti ház falán. Ferenczi színésznőként dolgozott a kilencvenes évek elejéig, majd a Népszavánál, az Átlátszónál és a Népszabadságnál dolgozott újságíróként.

Az Orbán-család vagyonosodását kutatta, erről két könyvet is megjelentetett, Szüret és Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában címmel. Baloldali, liberális demokratának vallotta magát.

Könyveiben elsősorban az Orbán-család üzleteivel foglalkozott, bányáikkal, befektetéseikkel, majd Mészáros Lőrinccel és a Felcsút körüli ügyekkel. Emléktáblájának avatásán így jellemezték munkáját:

„A maga valójában bontakozott ki előtte a mindent felfalni vágyó hatalom természete, amely elsöpör bármit saját telhetetlenségében, és nincs előtte akadály, ha meg kell szerezni egy újabb darab földet, egy házat, nincs, ha erdőt kell is kiirtani azért, hogy uralmuk alatt egyesüljön a Monarchia főhercegi birtoka, vagy talán egy annál is nagyobb.”

Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró egész életét arra tette fel, hogy elszámoltassa a hatalmasokat. Cikkeket írt, Orbán, Mészáros és a többi oligarcha vagyonosodásáról. 2 éve ment el közülünk! Most a XIII. kerületben emléktáblát avatnak az emlékére, hogy sose felejtsük el a küzdelmét, azt, amit értünk tett!

Posted by Mérce on Friday, 8 December 2017

Ferenczi maga a Magyar Narancsnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mi hajtotta Orbánék vagyonának kutatásakor, azt felelte, mert tudta, más nem csinálja meg.

„Nyilván vannak olyan tulajdonságaim, amik alkalmassá tesznek arra, hogy ez a történet megtaláljon engem. A legrosszabbak a legjobb tulajdonságaim is: hajlíthatatlan, megkörnyékezhetetlen vagyok. És kitartó, normális ember már feladta volna, én még nem. Hozzáteszem: nem Orbánék vagyona miatt volt ez az egész érdekes és fontos számomra, hanem az ország közállapotai miatt. Az, hogy Orbánék nem érthető módon gyarapodtak anyagilag, fordulat a magyar demokráciában. Nekem ma sincs fogalmam arról, honnan van mindez, ami most az övék. Volt egyszer egy farmeres srác, most meg van egy dandy család…

Ma már egyértelmű, hogy Orbán újfeudalizmust épít és saját dinasztiát, nem négy, nem nyolc évre, hanem hetedíziglen. Megpuccsolták az alkotmányos rendet, ha netán kormányra kerül az ellenzék, nagyon nehéz lesz ezt az örökséget eltakarítania, már ha egyáltalán el tudja. Közben pedig rettenetes látni, hogyan tapossák el azokat a szegény embereket, akik az útjukban állnak. Aki nem áll be, annak annyi – ezt az utat én rettenetesnek tartom. Szeretem a hazámat, ezért is csináltam. És van, amit nem bírok elviselni: azt, hogy az egészben ott van az, hogy azt gondolják, nekik ez jár. Hogy amit megkaparintottak, az mind jár nekik. Ez pedig nem igaz.”

Ferenczi egész élete és munkássága, most pedig emléktáblája is arra emlékeztet bennünket, hogy bármennyire is nehéz, a hatalmaskodókkal szembeni küzdelmet nem szabad feladni!