Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beidézhette a Trumpot vizsgáló bizottság a Deutsche Bankot

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Donald Trump amerikai elnök orosz kapcsolataival foglalkozó Robert Mueller különmegbízott vezette bizottság hivatalos idézéssel fordulhatott a német Deutsche Bank felé, kérvén, osszon meg velük minden pénzügyi információt Donald Trump náluk vezetett számláiról.

Robert Mueller a 2016-os elnökválasztásra gyakorolt orosz befolyást vizsgáló speciális bizottság vezetője Michael Flynn meghallgatására vonul be/ Fotó: Twitter

Az értesüléseket a Deutsche Bank nem kommentálta, csupán azt a szűkszavú nyilatkozatot közölte újra, amely szerint mindenben együttműködik a hatóságokkal. Robert Mueller szóvivője sem fűzött semmiféle megjegyzést a hírhez. Donald Trump Mueller-bizottságnál eljáró jogi képviselője, Jay Sekulow tagadja hogy hivatalos idézés (angolszász jogrendben subpoena) alá vonták volna a Deutsche Bankot. Egyelőre tehát annyi bizonyos csupán, hogy egy szövetségi felügyelő néhány hete valamilyen pénzügyi adatokat már kikért és megkapott a németektől.

A Deutsche Bank USA-ban működő ága ismert volt arról, hogy a még üzletember Trumpnak 1990-es csődje utáni folyamatos kudarcai ellenére is igen nagy hiteleket nyújtott, mindezt pedig azután, hogy az akkor már hírhedt Trump Organizationt a Wall Streetről senki sem akarta támogatni zavaros pénzügyei és kudarcai, valamint jól ismert nagy adósságai miatt. Hogy mi késztethette a Deutsche Bankot arra, hogy mégis ezt tegye, ma még nem tudható pontosan, de a kölcsönök összege körülbelül 300 millió amerikai dollár fölé rúghat.

Különösen érdekes fejlemény, hogy épp az orosz befolyást vizsgáló Mueller bizottság vette elő a Deutsche Bankot. Az ok egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati forrás szerint az lehet, hogy Robert Mueller kíváncsi rá: eladta-e a Deutsche Bank Trump tartozásainak legalább egy részét az orosz állami VEB banknak. Ha ez igaz lenne, akkor az komoly motivációt sejtet Trump és az oroszok együttműködése mögött.

Moszkva már korábban határozottan tagadta az amerikai FBI azon következtetését hogy a Kreml bármilyen módon befolyásolta volna a 2016-os amerikai elnökválasztást.

Mueller vizsgálata nemrég váratlan áttörésekhez vezetett, miután két volt Trump-kampánytanácsadó, George Papadopoulos és Michael Flynn is bűnösnek vallotta magát kisebb elkövetett bűnökben, például az FBI előtti hazugságban. A beismerések pedig információk átadásával járó vádalkut sejtetnek.

(Reuters)