Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer német tüntetett a szélsőjobboldali AfD pártkongresszusa ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több ezren tüntettek Hannoverben az Alternative für Deutschland (AfD) szélsőjobboldali párt kongresszusa ellen. A tömeg kemény magja élőláncot alkotott a Kongresszusi Központba vezető úton, amit a rendőrség többszöri felszólítás után paprikaspray, vízágyú és gumibot bevetésével oszlatni kezdett. Az oszlatásnak több sérültje is van. A blokádot feloszlatták, tíz tüntetőt előállítottak.

A sérültek közt van egy tüntető, aki egy fémszerkezethez láncolta magát, az oszlatás közben pedig lábát törte. Egy rendőr kezét egy elhajított palackkal sebezték meg.

Tüntető az NDR felvételén

A tüntetés miatt a kongresszust késve kezdték meg, és a 600 delegált érkezése is akadályoztatott volt. A kongresszuson az euroszkeptikus, jobboldali párt új vezetőiről és jövőbeli terveiről hoznak majd döntést.

A tüntetést már péntek este elkezdték, éjszaka a rendőrség szerint néhány meggyújtott petárdán kívül nem történt komolyabb rendbontás. Szombatra a helyi erők a környező tartományokból hívtak erősítést.

Szombatra összesen öt demonstrációt regisztráltak, a felvonulást szervező szövetségben szakszervezetek, vallási felekezetek, politikai pártok és antifasiszta csoportok is képviseltették magukat. A legtöbben szombat délben voltak, körülbelül 6000 tüntető alkotta az úttorlaszt. A helyi sajtó szerint „A mi Hannoverünk színes és szolidáris” illetve „A szélsőjobboldal és a jobboldali populizmus ellen” jelszavakat skandálták.

(NDR)