Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar hírességek álltak ki a fogyatékkal élők jogaiért

Ez a cikk több mint 6 éves.

December harmadika a fogyatékkal élők világnapja, melynek célja, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések megértését, és támogassa a méltóságuk, jogaik és jólétük érdekében tett erőfeszítéseket. A Lépjünk, hogy Léphessenek Egyesület ismert magyar személyiségekkel készített videót a napra. Az egyesület központi idegrendszeri sérült gyermekek és családjaik támogatásával foglalkozik, érzelmi és anyagi támogatást nyújtva nekik.

A videóban Alföldi Róbert, Földes Eszter, Halász Judit, Kálid Artúr, Kárász Eszter, Kiss Tibi, Kováts Adél, Lovasi András és Zala György hívja fel a figyelmet a magyar fogyatékkal élők helyzetére, és kéri, hogy minél többen álljanak ki 500 ezer kevésbé privilegizált honfitársuk jogaiért.

A fogyatékkal élőket érintő mindennapos problémák közt említik a videóban a nem akadálymentes közlekedést és az oktatási rendszerben megjelenő megkülönböztetésüket, mindkét téma olyasmi, amivel kapcsolatban az utóbbi hónapokban többen is tiltakoztak.

Májusban fogadták el az úgynevezett Taigetosz-törvényt, amely a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, magatartási, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek számára változtatta zsákutcává az oktatási törvényt. Akkor szülők, diákok és tanárok tiltakoztak a törvény ellen, szeptemberben pedig az alapvető jogok biztosa adott ki egy állásfoglalást, melyben megállapította, hogy sérül a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésének joga.

A május végi tüntetésről élőben közvetítettünk:

Május 30-án a parlament megszavazta a Lex Taigetoszt, amely még a mostaninál is sokkal nehezebb helyzetbe hozza a tanulási nehézségekkel küzdő és a sajátos nevelési igényű gyerekeket. Most ez ellen tiltakozik a Tanítanék mozgalom a Sándor-palota előtt!

Posted by Mérce on Tuesday, 6 June 2017

Az akadálymentes közlekedésért pedig novemberben tüntettek mozgáskorlátozottak, kismamák és idősek Budapesten, ahol a hármas metró felújítása során nem szempont, hogy a nehezebben közlekedők is normálisan tudják használni majd a metrót.

A Rehab Critical Mass által szervezett akciót szintén élőben közvetítettük:

A budapesti hármas metrót épp felújítják, de a felújításában másodlagos szempont a megállók akadálymentesítése. Most mozgáskorlátozottak, idősek és babakocsisok mutatják meg, hogy sokan vannak, és ők is szeretnék használni a metrót!

Posted by Mérce on Monday, 20 November 2017

De például ebben az évben robbant a gödi fogyatékos otthon embertelen körülményei miatti botrány is, úgyhogy a Lépjünk, hogy Léphessenek Egyesület kezdeményezésének célja elég időszerűnek tűnik. Azt szeretnék elérni, „hogy még a választások előtt felhívják a magyar társadalom – és kiemelten a döntéshozók – figyelmét arra, hogy a fogyatékkal élők helyzete nem csak azok számára fontos, akik érintettek, hanem társadalmunk közös ügye.”