Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább nő az orvoshiány – ezúttal a Szent Imre Kórházban

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 11. kerületi Szent Imre Kórház (Tétényi út 12-16) elég komoly szakorvos-hiánnyal küzd különböző területeken, ami veszélyeztetheti a betegellátást.

Honlapjukon olvasható, hogy szinte mindegyik esetben a betegellátás érdekében azonnali kezdéssel hat ápolót és 13 szakorvost keresnek – köztük sürgősségi szakorvost, érsebészt, röntgen szakorvost, belgyógyászt, labor szakorvost, patológust, onkológust, neurológust, szülész-nőgyógyászt, de más területen is nagy az üresedés.

Többnyire az 1992. évi XXXIII. törvény alapján a közalkalmazottakra vonatkozó illetményt kapnának vagy kiemelt bérezést.

Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a kórház igazgatója, akinek a jelentkezési pályázatokat be kell nyújtani, ugyanaz, akit nemrégiben (október 25-én) neveztek ki miniszterelnöki megbízottként a dél-budai kórházcentrum építésének vezetésére.

Közhelyszámba megy, hogy milyen hatalmas mértékben vándorolnak el az orvosok, és ugyan ez a folyamat lassulóban van, de ettől még nem látszik megoldódni a probléma – nyáron például a Jahn Ferenc Kórház dolgozói közül sokan az Ikeába igazoltak át.

Meglepő, de továbbra sem látszik beigazolódni Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár nyilatkozata, miszerint a kormány növelte a foglalkoztatottak számát és emelte az átlagfizetést a humán-egészségügyi ágazatban.

Azon kívül, hogy hányan hagyják el a kórházakat, és a háziorvosi szakma is mennyire hiányágazattá vált, a fogorvosok is munkalassító sztrájkba kezdtek szeptember elsején az ágazatban uralkodó tarthatatlan körülmények miatt.