Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntettek Romániában a korrupciós ügyészség felszámolása és a dolgozók adóterhei ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több tízezren tüntettek tegnap Románia szerte a kormány igazságügyi törvénytervezete ellen. A tüntetést 42 civil szervezet támogatta, és csatlakozott több romániai szakszervezet is, akik az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a munkavállalókra hárítaná át a munkáltatói járadék terhét.

A tüntetők attól félnek, hogy a román szociáldemokrata kormány a törvénytervezettel átvenné az irányítást az igazságszolgáltatás felett, és így próbálná mentesíteni korrupcióval vádolt politikusait. A tervezet ellen tiltakozik a Legfelsőbb Bírói Tanács, valamint a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség is.

A kormánykoalíció arra hivatkozik, hogy a hatályos büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvény több mint ötven cikkelye alkotmányellenes, ezért nem tűr halasztást a jogszabályok módosítása. A törvényről december közepén szavazhatnak.

A szakszervezetek pedig azért hívták utcára a dolgozókat, mert egy új törvény szerint a román munkavállalóknak kell fizetniük az egészségbiztosítás, a nyugdíj és más szociális hozzájárulások teljes összegét, amin eddig fele-fele arányban osztoztak a cégek és a dolgozók. Ebben az ügyben már korábban november elején is tüntetek a dolgozók.

A sajtóközlések szerint Bukarestben 30 ezren, Nagyszebenben mintegy 7 ezren, Brassóban 5 ezren, és Kolozsváron is több ezren tüntettek.

Forrás: Transindex/Maszol/MTI