Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltakoznak a román munkások, mert a kormány rájuk hárítaná a tb-járulék egészét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megközelítőleg tízezer romániai munkás tüntetett ma a Dacia-gyárnak otthont adó Mioveni-ben a kormány holnap elfogadásra kerülő intézkedése ellen, amely a szociális hozzájárulások egészét a munkavállalókra hárítaná. A dolgozók attól tartanak, a döntés nyomán komolyan csökkenhetnek a béreik.

2018 január elsejétől a román munkavállalóknak kell fizetniük az egészségbiztosítás, a nyugdíj és más szociális hozzájárulások teljes összegét – legalábbis ha holnap a kormány tényleg elfogadja az erre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet.

Az intézkedést már hónapokkal korábban belengették a döntéshozók, ám a kormányzó Szociáldemokrata Párton belülről is érkeztek kritikus hangok, így végül a döntés folyamatosan elnapolódott. Ám Mihai Tudose kormányfő szerint szerdán tényleg elfogadásra kerül a kormányrendelet.

A tb-járulék eddig kb. fele-fele arányban terhelte a munkáltatókat és a dolgozókat, ez a helyzet szűnne meg a jövő év első napjától.

A Ziarul Financiar gazdasági szaklap kiszámolta: ahhoz, hogy egy alkalmazott jelenlegi nettó bére ne csökkenjen az áthárítás nyomán, a munkáltatónak 22-23 százalékkal növelnie kellene a bruttó fizetést – ám erre a kormány tervezete nem kötelezné őket.

A Dacia-gyár tüntetői a Digi24 hírtelevíziónak elmondták, 175  és 825 lej (11-55 ezer forint) közötti bérzuhanást is hozhat számukra a változás. A kormány azzal takarózik, hogy a személyi jövedelemadó bejelentett csökkentése és a minimálbér emelése nyomán az adóterhek munkavállalókra való áthárítása nem okoz majd bércsökkenést.

Ám a munkavállalók nem hiszik el a kormány ígéreteit. Holnap 11 órára újabb tüntetést hívtak össze a kormány épülete elé, amelyen várhatóan több tízezer ember vesz majd részt.

Október elején az Európai Szakszervezeti Szövetség is felszólalt a járulékok áthárítása ellen. Mint mondták, Európában nincs rá példa, hogy egy kormány száz százalékban a dolgozókra hárítaná a társadalombiztosítási rendszer fenntartásának terheit.

Valóban egyedülálló lenne ez az EU-n belül, sőt a társadalombiztosítás történetében is új fejezetet nyitna. Eleddig elfogadott elv volt, hogy a munkáltatónak nemcsak bért kell fizetnie az alkalmazottainak, de valamilyen mértékben hozzá kell járulnia azok időskori jólétéhez, illetve betegség, munkanélküliség idején történő védelméhez. A román, nevében baloldali kormány most, úgy tűnik, felrúgja ezt a konszenzust, és nyíltan a munkáltatók mellé áll. A konszenzus felrúgása nemcsak a bérből és fizetésből élő románok életére lehet hatással, de középtávon a példa a régió más országaira, így Magyarországra is átragadhat.

(via Digi24 / Ziarul Financiar / Adevărul)