Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megjelentek a társadalmi célú befektetési alapok

A Bridges Fund Management egy olyan pénzügyi programot indított el, amely kétszáz hajléktalan ember számára ad lehetőséget méltó lakhatásra az angliai Manchesterben, írja a CNN.  A projekt pénzügyi alapját a cég Social Impact Bond Fund kötvényei adják. A 25 millió fontot gyűjtöttek össze a befektetőktől, különböző alapítványoktól és gazdag donoroktól. A cél az, hogy a fedél nélkülieken segítsenek, és a befektetés is megtérüljön. Olyan miniapartmanokat építenek összkomforttal, melyek a lehető legminimálisabb szolgáltatásokat nyújtják kis helyen, ezért olcsó a kivitelezésük. Ebben a videóban megnézheted a lakások prototípusát.

A társadalmi kötvény úgy néz ki, hogy a a befektetők továbbítják a pénzt egy olyan programba, amely a társadalmon, vagy a  környezeten segít. Csak akkor termel profitot, ha a program működik. Ebben az esetben a működés azt jelenti, hogy a hajléktalanok legalább két évig nem térnek vissza az utcára.  Akkor a bérleti díjakból megtérül a projekt.

A hajléktalanság egyre súlyosabb probléma Nagy-Britanniában, és Manchester az egyik leginkább érintett település, megközelítőleg kétszáz ember alszik az utcákon éjjelente. Manchester polgármestere Andy Burnham felajánlotta a fizetése 15%-át a hajléktalanság elleni küzdelemre. A polgármester szerint a programban a szállások mellett a résztvevők intenzív egészségügyi és érzelmi támogatást is fognak kapni.  

A társadalmi kötvényeket egyre növekvő számban használják a helyi kormányzatok, hogy a küönböző szociális szolgáltatásokat finanszírozzák. Andrew Levitt, a Bridges alap partnere szerint gyakrabban jobb eredményeket érnek el az így megvalósult projektek, mint a kormányzati szerződésekkel finanszírozottak, mert a felxibilitás olyan mozgásteret ad a projektek fejlesztésében, ami erősebbé teszi a kezdeményezéseket. Lewitt cégének a portfóliójába húsz féle társadalmi célú kötvény van, és a cél az, hogy mindegyik profitábilis legyen négy év múlva.Szerinte a Manchesteri projekt is kis pozitív szaldóval fog zárni.

(CNN)

Olvass tovább!