Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőn minden budapesti megtapasztalhatja a nem akadálymentes metró hátrányait

Ez a cikk több mint 6 éves.

Eddig 28 civil szervezet csatlakozott a 3-as metró akadálymentes felújításáért szervezett hétfői figyelemfelkeltő akcióhoz. Az akció során a tervek szerint kerekesszékesek, babakocsisok, járóbottal közlekedők és idős emberek fogják demonstrálni a metróban, hogy miért nem jó ötlet a nem-akadálymentes felújítás.

kép forrása: Mozduljunk ki facebook-esemény

A Teljes Értékű Metrót nevet viselő akciót azért indították, hogy megmutassák, a kerekesszékkel, babakocsival, járóbottal közlekedőknek, sérült embereknek, kutyásoknak, időseknek, mozgásukban bármilyen módon korlátozottaknak ma esélyük sincs „gördülékenyen” közlekedni. A 3-as metró felújítása november eleje óta folyamatban van, de a tiltakozók arra hívják fel a figyelmet, hogy ha a jelenlegi felújítás során nem akadálymentesítik a vonalat, akkor arra a következő 30-40 évben sem lesz lehetőség.

A tiltakozáshoz szintén csatlakozó Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, Kovács Ágnes a mai Magyar Nemzetben elmondta, hogy a vonal északi szakaszának felújítása során a Dózsa György útra nem terveztek liftet, holott ez az egyik legforgalmasabb csomópont. Az Árpád hídnál pedig ugyan évek óta működik egy lift, de csak a villamosokhoz, a buszokhoz nem, a szervezet szerint ez sincs rendben.  A MEOSZ szerint a metró akadálymentesítését teljes egészében finanszíroznia kellene a kormánynak.

Kovács Ágnes azt is elmondta, két hete arra kérték a kormányt, a BKV-t, a fővárost és az érintett kerületeket, hogy hozzanak létre munkacsoportot, amely feltárja, mennyibe kerülne és hogyan valósulhatna meg a vonal akadálymentes felújítása. A MEOSZ számítása szerint a teljes vonal akadálymentes felújítására évenként 6,7 milliárd forintot kellene költenie a kormánynak.

Tarlós István még júniusban fejtette ki, hogy a metró teljes akadálymentesítésére nincs pénz, és azt is hozzátette, hogy az a mozgássérültek „utasszáma ezrelékben sem fejezhető ki”. A MEOSZ ezt követően nyílt levelet írt a Főpolgármesterhez, mert szerinte Tarlós nyilatkozata diszkriminatív a mozgássérültekre nézve, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az, hogy viszonylag kevés a mozgássérült utas, éppen annak lehet a következménye, hogy a metró nem akadálymentes.

Három, a hétfői akcióhoz csatlakozó szervezet október végén már szervezett kerekesszékes tüntetést az akadálymentesítésért. Az Önállóan lakni – közösségben élni, a Lépjünk, hogy léphessenek szervezetek és a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete a Lehel téri aluljáróban kérték arra a járókelőket, hogy próbáljanak meg felkapaszkodni az elvileg kifejezetten a mozgássérültek számára készült rámpán.

A demonstrálók hétfőn 3-kor találkoznak a Kőbánya-Kispesti állomáson, amely jelenleg az egyetlen akadálymentesített állomás a vonalon. A tervek szerint innen a Ferenciek terére utaznak, ahol azonban már nem fognak tudni feljutni a felszínre.

 A figyelemfelhívó akcióhoz a Facebook-esemény szerint az alábbi szervezetek csatlakoztak:

Rehab Critical Mass Mozgalom; Nem Adom Fel Alapítvány; Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége; Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület; Magyar Rett Szindróma Alapítvány; Angelmann Alapítvány; Suhanj! Alapítvány; Down Alapítvány; Ébredések Alapítvány; Kézenfogva Alapítvány; Motiváció Alapítvány; Mozduljunk ki! Egyesület; Társaság a Szabadságjogokért; Önállóan Lakni – Közösségben Élni; ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar; Critical Moms Budapest; Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége; Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja; Csillagház Általános Iskola; Mozgássérültek Budapesti Egyesülete; Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége; HellóAnyu; Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete; Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete; Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon; járokelő.hu; ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület; EbOvo