Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adj szárnyakat vagy liftet legalább – kerekesszékesek demonstráltak az akadálymentes metróért

Legtöbben nem tudjuk elképzelni, hogy milyen nehézségeket gördít a hétköznapi élet azoknak az embereknek az útjába, akik valamilyen módon mozgáskorlátozottak. Ideális esetben persze nem is föltétlenül kell elképzelnünk, mert egy, a polgárai jólétén dolgozó állam megpróbálja kompenzálni ezeket a nehézségeket, hogy egyenlő esélyeket teremtsen a polgárainak.

De Magyarország nem ilyen hely, Budapest sem egy ilyen önkormányzat. Ezért történhet meg, hogy a hármas metró november 4-én, vagyis jövő szombaton kezdődő felújításához a főváros nem tartotta fontos szempontnak, hogy minden felújított metróállomás akadálymentesen, lifttel hozzáférhető legyen. Nyolc darab olyan állomás lesz a vonalon, amely nem lesz akadálymentesen megközelíthető a ráncfelvarrás után sem.

Éppen emiatt demonstráltak mozgássérült emberek a Dózsa György úti metróállomás aluljárójában, az Önállóan lakni – közösségben élni, a Lépjünk, hogy léphessenek szervezetek és a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének kezdeményezésére.

Az akció keretén belül a járókelők kipróbálhatták, mit is jelent kerekesszékkel feljutni egy „elvileg” kimondottan a kerekesszékeknek épített rámpán. Ahogy az élő videóközvetítésünkben is jól látszik, bizony embert próbáló feladat, a kísérletezők nagy részének legalább egyszer, de legtöbb esetben többször is meg kellett állniuk pihenni, a rámpa tetején pedig már mindenki csak kapkodni tudott levegő után. A Dózsa György úti megállóban pedig a felújítás után is így maradnak a dolgok.

A probléma egyébként nem csak a kerekesszékeseket érinti, hanem például a babakocsival közlekedőket vagy épp az időseket, akik számára a lépcső, mozgólépcső, csúszós és/vagy meredek feljáró bizony nem egy leányálom.

A mostani demonstráció szervezői elmondták, ez csak az első volt egy hosszabb akciósorozatból, továbbra is kiállnak és megpróbálják rávenni az önkormányzatot, gondolja meg magát az ügyben, és ne az akadálymentesítésen spóroljon.

Olvass tovább!