Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adj szárnyakat vagy liftet legalább – kerekesszékesek demonstráltak az akadálymentes metróért

Ez a cikk több mint 6 éves.

Legtöbben nem tudjuk elképzelni, hogy milyen nehézségeket gördít a hétköznapi élet azoknak az embereknek az útjába, akik valamilyen módon mozgáskorlátozottak. Ideális esetben persze nem is föltétlenül kell elképzelnünk, mert egy, a polgárai jólétén dolgozó állam megpróbálja kompenzálni ezeket a nehézségeket, hogy egyenlő esélyeket teremtsen a polgárainak.

De Magyarország nem ilyen hely, Budapest sem egy ilyen önkormányzat. Ezért történhet meg, hogy a hármas metró november 4-én, vagyis jövő szombaton kezdődő felújításához a főváros nem tartotta fontos szempontnak, hogy minden felújított metróállomás akadálymentesen, lifttel hozzáférhető legyen. Nyolc darab olyan állomás lesz a vonalon, amely nem lesz akadálymentesen megközelíthető a ráncfelvarrás után sem.

Éppen emiatt demonstráltak mozgássérült emberek a Dózsa György úti metróállomás aluljárójában, az Önállóan lakni – közösségben élni, a Lépjünk, hogy léphessenek szervezetek és a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének kezdeményezésére.

Az akció keretén belül a járókelők kipróbálhatták, mit is jelent kerekesszékkel feljutni egy „elvileg” kimondottan a kerekesszékeknek épített rámpán. Ahogy az élő videóközvetítésünkben is jól látszik, bizony embert próbáló feladat, a kísérletezők nagy részének legalább egyszer, de legtöbb esetben többször is meg kellett állniuk pihenni, a rámpa tetején pedig már mindenki csak kapkodni tudott levegő után. A Dózsa György úti megállóban pedig a felújítás után is így maradnak a dolgok.

A probléma egyébként nem csak a kerekesszékeseket érinti, hanem például a babakocsival közlekedőket vagy épp az időseket, akik számára a lépcső, mozgólépcső, csúszós és/vagy meredek feljáró bizony nem egy leányálom.

A mostani demonstráció szervezői elmondták, ez csak az első volt egy hosszabb akciósorozatból, továbbra is kiállnak és megpróbálják rávenni az önkormányzatot, gondolja meg magát az ügyben, és ne az akadálymentesítésen spóroljon.