Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán vétójában reménykednek a szankcióval fenyegetett lengyelek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Magyarország vétójára számít az Európai Parlament Lengyelországgal szembeni eljárásában Mariusz Błaszczak lengyel belügyminiszter.  Ahogy a miniszter ezt az ottani közszolgálati rádiónak elmondta, „a magyarok biztosan tudatában vannak annak, hogy ők következnének”, és ha „szabad embereknek akarnak megmaradni, megőrizni szabad államukat, a válasz egyértelmű.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Beata Szydlo lengyel kormányfővel találkozik Budapesten, 2016 február 8-án/ Kép: MTI

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén jelentős többséggel szavazták meg azt a határozatot, amely tulajdonképpen előkészíti Varsó ellen az unió 7-es cikkelyt, tehát az Európai Tanácsi szavazati jog megvonását, válaszul arra hogy a határozat szerint a lengyel kormány durván beavatkozott a bírói függetlenségbe, és nem tartja tiszteletben az Európai Unió alapértékeit. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök még szerdán „felháborítónak” nevezte az EP határozatot.

Magyarország ellen, többek között a Közép-Európai Egyetem körüli jogi huzavona miatt, hasonló lépéseket tervez a plénum.

Błaszczak ezért utalt arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz, amely a lengyel jobboldali populista Jog és Igazságossággal szemben a többségi Európai Néppárthoz tartozik, hasonló helyzetbe kerülhet hamarosan. Jelenleg Varsóban ülésezik a közép-európai belügyminiszteri találkozó, a Salzburg-fórum, amely során a magyar küldöttség neki világossá tette: osztják a lengyelek nézeteit a kérdésben.

Lázár János csütörtöki rendes sajtótájékoztatóján is kiemelte: „az Európai Parlament megtámadta Lengyelország szuverenitását” és „Magyarország kész minden lépést megtenni” az „Európai Parlament uniós alkotmányba ütköző” lépése ellen.

Az euroszkeptikus és kemény konzervatív lengyel Jog és Igazságosság (PiS) saját elnökjelöltje, Andrzej Duda 2015-ös megválasztásától kezdve próbálkozik a jogállamot a saját képére formálni. Az év folyamán többször is benyújtottak egy törvényjavaslatot a bírók kijelölésének megváltoztatásáról, ezt azonban éppen Duda eddig megvétózta, és szeptemberben benyújtotta saját verzióját. Ezenkívül a PiS másik régi terve az abortusz teljes betiltása az országban, amelytől jelentős tiltakozás hatására egyelőre elálltak.

(MTI/EuObs/Hír TV)