Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megint utalványokkal kenyerezi le karácsonykor a nyugdíjasokat a kormány

Ez a cikk több mint 6 éves.

Balog Zoltán bejelentette, hogy újra kiküldik postán a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványból álló meglepetésüket a nyugdíjasoknak. Mint magyarázta:

Ezzel a gesztussal is szeretnék kifejezni, hogy megbecsülik az időseket és szeretnének ilyen módon is hozzájárulni az ünnepi készülődéshez, vásárláshoz.

Tavaly a postai dolgozók idegösszeomlás-közeli állapotba kerültek, nem kevés pénz ment el a postázgatásra (hja kérem, ha egyszer Ausztráliába meg Új-Zélandra is küldeni kellett…), de tény, hogy mindazok, akik megkapták még karácsony előtt, örülhettek a 10 ezer forintnyi utalványnak – meg a mellé járó Orbán-levélnek, amelyben a miniszterelnök ismertette a kormány sikereit.

Értelemszerű, hogy idén sem mond le erről az egyszerű és nagyszerű módszerről a kormány: újra kipostázzák tehát 2,7 millió embernek az utalványokat, köztük mintegy 32 ezer külföldön élő, de magyarországi ellátásra jogosult idős ember is (nekik egyébként tavaly Rétvári Bence valami olyasmit javasolt, hogy ha idehaza járnak, akkor költsék el az utalványokat…). Tavaly több mint 37 ezren nem vették át a nekik szóló borítékot.

Na de mi van azokkal, akik megkapják, de köszönik szépen, nem kérik?

Tavaly rengeteg remek lehetőség nyílt, amiket érdemes megemlíteni (anélkül, hogy bárkinek is ötleteket akarnánk adni). El lehetett juttatni az utalványokat:

  1. a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek jogaiért és érdekeiért küzdő A Város Mindenkié csoportnak,
  2. az utcán vagy kunyhóban élő hajléktalan emberek méltó lakáshoz jutását segítő Utcáról Lakásba Egyesületnek,
  3. az önkéntes jogászokból álló Utcajogásznak, akik rendes munkaidejükön felül nyújtanak ingyenes jogi tanácsadást a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek,
  4. az állampolgári tudatosság fejlesztését céljául kitűző Közélet Iskolájának,
  5. és a mélyszegénységben élő gyermekek életesélyeinek javítását nap mint nap szem előtt tartó, oktatási és szociális szolgáltatásokat működtető Igazgyöngy Alapítványnak is.

Ezek a szervezetek (sok más szervezethez hasonlóan) olyan feladatokat látnak el az év minden napján, amelyeket a magyar állam rendre hanyagol.