Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább adományozná karácsonyi Erzsébet-utalványát? Íme 5 civil szervezet, akiknek tovább adhatja

Ez a cikk több mint 7 éves.

Ön nyugdíjas? Esetleg úgy érzi, hogy szerencsére nincs szüksége az állami adományként kiosztott karácsonyi Erzsébet-utalványára? Esetleg felháborítja, hogy kegyként osztogatott ételutalványokkal próbálják kiszúrni az idősek szemét? Szeretné társadalmilag hasznos célra felajánlani azt a tízezer forintot? Akkor itt van 5 civil szervezet, akiknek nyugodt szívvel tovább adományozhatja utalványát, és akik biztosan hasznos célra fordítják majd az összeget.

kik-kapnak-karacsonyi-erzsebet-utalvanyt.jpg

November végén érkezett a bejelentés, hogy a kormány minden nyugdíjasnak tízezer forint értékben Erzsébet-utalványt adományoz. A bejelentést káosz követte, hiszen a döntés semmilyen hivatallal nem lett leegyeztetve, se az önkormányzatokkal, se a postával, így az utalványok körüli adminisztratív teendők váratlan terhet raktak a hivatali dolgozókra karácsony előtt. Ezen felül se volt sima ügy az utalványosdi, mivel sok nyugdíjasnak volt ez ismeretlen műfaj, sokan nincsenek tisztában az elköltésének korlátaival (például, hogy csak élelmiszerre lehet költeni). Mindezen bonyodalmak és problémák ellenére bizonyára nagyon sokaknak jelentett óriási segítséget a plusz tízezer forint a karácsonyi költekezés közepette.

Viszont mivel az utalványra anyagi helyzettől függetlenül minden egyes nyugdíjas jogosult, ezért természetesen vannak olyanok is, akiknek nincs feltétlenül szükségük erre az összegre. Sőt mi több, sokan jelezték is különböző civil és jótékonysági szervezeteknek, hogy az állam pénzét más, társadalmilag hasznos célra szeretnék fordítani. Ha Ön is így van vele, akkor íme néhány szervezet, akik jelezték, hogy nagy örömmel fogadnák Erzsébet-utalványát, vagy az annak megfelelő összeget, és akiknek munkáját ezzel támogathatná.

  1. A Város Mindenkié

fejlec.jpg

A Város Mindenkié csoportot valószínűleg nem kell sokaknak bemutatni, hiszen tevékenységükkel az egyik legismertebb magyar érdekvédő csoporttá nőtték ki magukat az utóbbi években. A Kettős Mérce is rengetegszer tudósított már akcióikról, tiltakozásaikról, időnként aktivistáikról. Az AVM már évek óta küzd a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek jogaiért és érdekeiért, úgyhogy ha a hajléktalan emberek önszerveződését és az igazságosabb társadalomért való küzdelmet szeretné támogatni, akkor A Város Mindenkié mindenképp jó választás!

Hogy hogyan juttathatja el utalványát, vagy az annak megfelelő összeget az AVM-nek, arról itt olvashat bővebben.

  1. Utcáról Lakásba Egyesület

15285037_1163215590441061_4834407081469865009_n.jpg

Az Utcáról Lakásba Egyesület utcán vagy kunyhóban élő hajléktalan emberek méltó lakáshoz jutását segíti. Az Egyesület célja, hogy minél több közterületen élő ember költözhessen szociális bérlakásba, ennek érdekében az Elsőként Lakhatást módszert hirdetik. Ez a módszer arra a gondolatra épül, hogy – szemben azzal a megközelítéssel, hogy a hajléktalan embereket lépcsőzetesen kell képessé tenni az önálló lakhatásra – a hajléktalan emberek elsődleges igényére reagál, azaz rögtön önálló lakhatást kínál. Az ULE segítségével költözhetett például Csorba János is a „servúdi erdőből” kispesti lakásba, de még sokan vannak, akiknek lakáshoz jutásában nagy szerepet játszott az Egyesület és aktivistái.

Az Egyesületnek küldött tárgyi adományok ügyében Kalmár Szilárdot lehet a +3620 403 1888 számon keresni, banki átutaláshoz pedig a számlaszám: Magnet Bank, 16200151-18523939.

  1. Utcajogász

6ui8lffded9muyics.jpeg

Fotó: 444.hu

Az Utcajogász A Város Mindenkiével dolgozik közösen a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért. A szervezetben önkéntes jogászok dolgoznak, akik rendes munkaidejükön felül nyújtanak ingyenes jogi tanácsadást, jogsegélyszolgálatukat minden pénteken megtaláljuk a Blaha Lujza téren. Már nagyon sok reménytelen helyzetben lévő embernek nyújtottak felbecsülhetetlen segítséget, például Alszászi Erikának és Zolinak, akik az Utcajogász és az AVM aktivistáival közösen tudták kiharcolni, hogy ne lakoltassák ki őket jogtalanul lakásukból. Az Utcajogász aktivistái ügyfeleikkel mindig együttműködve, közösen dolgoznak, ezzel igyekeznek az érintett emberek állampolgári- és jogtudatosságát fejleszteni.

Az Utcajogászt ezen a számlaszámon tudja támogatni: MagNet Bank Zrt, 16200223-10050659.

  1. A Közélet Iskolája

kozelet-160905.jpg

Ha a lakhatási ügyek annyira nem érdeklik, ám fontosnak tartja az állampolgári tudatosság fejlesztését, akkor adományozzon a Közélet Iskolájának! A Közélet Iskolája nyitott képzéseket tart állampolgári jogokról, részvételi kutatásokról, civil szervezetek fejlesztéséről. A szervezet szerint az állampolgári részvétel kultúrájának kezdetlegessége Magyarországon sokrétű probléma:

„Egy társadalom nem nevezheti magát demokratikusnak addig, ameddig nem biztosítja minden tagja számára a lehetőséget és az eszközöket ahhoz, hogy beleszólhasson a közösség életét és jövőjét meghatározó döntések meghozatalába. Ehhez az állampolgároknak tisztában kell lenniük a jogaikkal és rendelkezniük kell azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyek lehetővé teszik érdekeik érvényesítését. Nem elég, hogy négyévente szavazhatunk, ha közben semmi befolyásunk nincs arra, hogy mit tesznek azok, akiket megválasztottunk. Nem elég, hogy szabad a véleménynyilvánítás, ha a véleményünkre senki nem kíváncsi.”

Ezen a problémán próbál a Közélet Iskolája tevőlegesen enyhíteni. És nem mellékesen a Közélet Iskolája a Kettős Mércével közösen adja ki a Feketemosót, amely egy havonta megjelenő, ingyenesen terjesztett, független közéleti magazin, ami közérthető módon tájékoztat hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat fontos politikai kérdésekről, a társadalmi igazságosság szellemében.

A Közélet Iskolájának támogatásáról itt olvashat bővebben.

  1. Igazgyöngy Alapítvány

k_p6.jpg

„Mert hisszük, hogy a gyerekeken keresztül tudunk tenni egy jobb, élhetőbb világért.”

Ha utalványával inkább hátrányos helyzetű gyerekeket szeretne támogatni, akkor ott az Igazgyöngy Alapítvány. Az Alapítvány 1999 óta dolgozik Magyarország egyik legelmaradottabb  kistérségében, Berettyóújfalu környékén. Az Alapítvány kimondott célja, hogy a mélyszegénységben élő gyermekek életesélyeit javítsa, hogy jövőképet adjon számukra, kompenzálja hátrányukat és segítse integrációjukat. Ennek érdekében oktatási és szociális szolgáltatásokat működtetnek.

Az Igazgyöngy az Erzsébet-utalványok adományozása kapcsán saját közleményt is kiadott, amelyben részletesen leírják, hogy lehet a szervezetnek eljuttatni az utalványokat. Közleményükben megköszönik a támogatást:

„Köszönjük szépen mindenkinek ezt a segítséget is. Szép üzenete van….nyugdíjasok támogatnak egy gyerekszegénység ellen küzdő alapítványt.”

Persze ezeken a szervezeteken kívül még biztos van rengeteg, amelynek nagy segítséget jelentene és szívesen fogadnák az Erzsébet-utalványokat. Az az egy biztos: ha Ön sem gondolja, hogy az állam a nyugdíjasoknak egyszer kiosztott tízezer forintos utalványokkal nagyot lépett volna előre a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásában, és szívesen adja tovább utalványát egy olyan szervezetnek, amely fáradhatatlanul dolgozik ezen egyenlőtlenségek enyhítésén, akkor az AVM, az ULE, az Utcajogász vagy az Igazgyöngy támogatásával nem veszik kárba karácsonyi Erzsébet-utalványa!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.