Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A skótok drága piával a harcolnak a szegények alkoholizmusa ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Skócia és Wales parlamentje 2012-ben fogadott el egy olyan szabályozást, amellyel minimumárat vezetnek be az alkohol tartalmú italoknál.  Öt éves jogi herce-hurca végére került pont kedden, amikor a brit legfelsőbb bíróság elutasította a skót whisky-gyártók panaszát. Ezzel a szokatlannak tűnő szabályozással Skócia új eszközt vet be az alkohol elleni harcban, mert a legtöbb országban a magas jövedéki adóval próbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást.

Kép forrása: Pexels.com

A nemsokára hatályba lépő törvény a gyakorlatban azt jelenti, az alkoholtartalom alapján csoportosított italokat egy bizonyos szintnél nem lehet olcsóbban adni. Ez a minimum ár egy fél fél literes sörnél  egy font tíz penny (380 forint), egy hét és fél decis üveg vörös bornál négy és fél font (1560 forint), egy hét decis whisky üvegje pedig 14 font (4844 forint) lesz.

Az elmúlt években szignifikánsan nőtt az alkohol okozta betegségek száma Skóciában. Petra Meier, a Sheffieldi Egyetem alkohol kutató csoportjának professzora által publikált kutatás alapján a szabályozással évente az alkohollal összefüggésben százhúsz halálos eset és kétezer kórházi betegápolás lesz megelőzhető.

Azért tartották fontosnak ezt a szabályozást, mert az alkoholizmus a kisebb pénztárcájú embereknél nagyon nagy egészségügyi károkat okoz Skóciában, ahogyan az egész világon is.

Johan Mackenbach, a rotterdami Erasmus University Medical Center kutatója és munkatársai által készített kutatás alapján az alacsonyabb társadalmi csoportok képviselőinek körében elterjedtebbek a problémás ivási szokások, mint például az öntudatvesztésig tartó ivás. Ennek következtében náluk gyakoribbak az alkohollal összefüggésbe hozható egészségügyi és szociális problémák. A kutatók tizenhét európai ország halálozási regiszterét elemezték, hogy az alkoholhoz köthető halálesetek és a társadalmi, gazdasági tényezők közötti összefüggéseket megvizsgálva. Eredmények alapján szerint az elmúlt három évtizedben több országban megnőtt az alkohollal összefüggésbe hozható halálesetek száma .az alacsonyabb társadalmi rétegekbe tartozók körében.

Magyarországon a halálozások mintegy tizedének van köze az alkoholfogyasztáshoz. 

WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete) adatai mutatják ezt a kimagaslóan rossz statisztikát.  Zacher Gábor addiktológiai szakember szerint jelenleg 800 ezer alkoholista van hazánkban. Mellettük  úgy 2,5 millió fősre teszi a hazai „nagyivók” csoportját a szakember, akiket viszont már nem a rendszeresség, hanem az egyszerre elfogyasztott alkohol nagy mennyisége határoz meg.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged az alkoholproblémád kapcsán, akkor keresd meg a Kék Pont Alapítványt! Ahol az egyik leghatékonyabb módszerrel, a csoportterápiával segítenek a nehézségek leküzdésében. Ebben az interjúban a segítségnyújtással kapcsolatos további tanácsokat is találsz.  

(Guardian)