Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb Trump-kormánytag ismerte el: volt kapcsolat az oroszokkal

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután októberben George Papadopoulos, Donald Trump volt kampánytanácsadója elismerte, hazudott az FBI-nak orosz kapcsolatairól, ma a washingtoni Képviselőház igazságügyi bizottsága előtt már Trump igazságügyminisztere, Jeff Sessions is azt mondta, „emlékszik Papadopoulosra,” ugyanakkor ő „mindig a teljes igazságot monda” az oroszokról eddig is.

Donald Trump igazságügy-minisztere, Jefferson Bauregard Sessions felesküszik az Alkotmányra beiktatása során, Washington DC, 2017. január 10. / Fotó: Wikipedia

Sessions szerint ha név szerint nem is ugrott be neki, ma már vissza tudja idézni, hogy egy „alacsonyabb rangú kampánytanácsadó” 2016 márciusában azzal házalt nála, el tudja intézni, Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozhassanak. Az eset még azelőtt történt, hogy Donald Trump hivatalosan is republikánus elnökjelölt lett.

Sessions most azt mondta, már arra is emlékszik, hogy erre a találkozóra a New York-i Trump Hotelben került sor, és szerinte akkor felhívta a tanácsadó figyelmét, hivatalosan nem képviselheti a Trump-kampányt ezeken a megbeszéléseken, még ha sor is kerül rájuk.

Sessions már idén márciusban bejelentette, felelős miniszterként érintettség okán kivonja magát az FBI Trumpot és az orosz választási beavatkozást vizsgáló nyomozásából. A vizsgálatot azóta Robert Mueller speciális megbízott vezeti, mivel Donald Trump májusban felmentette James Comey addigi FBI igazgatót.

Jeff Sessions az év folyamán egyre inkább eltávolodott Trump elnöktől, aki a legutóbbi időkben már nyíltan kritizálta is miniszterét, viszonyuk főleg a márciusi bejelentés után romlott meg. Sajtóinformációk szerint maga Sessions 2016 folyamán kétszer is találkozott Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel.

Jeff Sessions sokáig szívélyes viszonyt ápolt Trumppal, amikor pedig megnevezeték, mint az Igazságügyi Tárca vezetőjét (attorney general), sokan kritizálták, mivel alabamai államügyészként fenntartotta az állam szegregált fekete és fehér iskoláit, főleg jövedelmkülönbségi alapon.

(Washington Post)