Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bűnösnek vallotta magát Trump egyik tanácsadója: hazudott az orosz befolyásról

Ez a cikk több mint 6 éves.

Bűnösnek vallotta magát, így lényegében elismerte, hogy hamisan tanúzott Donald Trump egyik kampánytanácsadója, George Papadopoulos. Az ex-tanácsadó ugyanis januárban még tagadta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején volt kapcsolat Trump stábja és az orosz kormány között, végül azonban beismerte, hogy nem mondott igazat.

Fogy a levegő Trump körül (Fotó: Flickr / Gage Skidmore)

Robert Mueller különleges ügyész vizsgálatot folytat, amelyben arra próbált fényt deríteni, hogy miként avatkozott be az orosz kormány a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba. Azzal, hogy Papadopoulos beismerte, hogy a nyomozás idején hamisan tanúzott, újabb lépést tett az ügyészség afelé, hogy kiderítse, vajon valóban beavatkoztak-e az oroszok az amerikai elnökválasztás végeredményébe.

Papadopoulos beismerő nyilatkozata alapján 2016. márciusában felvetette egy Trump és Putyin közti találkozó lehetőségét, majd a következő hónapokban egy meg nem nevezett londoni professzor segítségével neki is látott az USA és Oroszország közti kapcsolatok erősítésének. A terv az volt, hogy „emailek ezreivel” feketítsék be Hillary Clintont (ez volt Clinton email-botránya) az elnökválasztási kampány idején.

Papadopoulos beismerő vallomása előtt Trump egyébként Twitteren tagadta, hogy kapcsolat lett volna csapata és az oroszok között, sőt, szerinte inkább Hillary Clinton és az oroszok kapcsolatát kéne vizsgálni.

Mindeközben azonban Trump volt kampányfőnöke, Paul Manafort és annak korábbi üzlettársa, Rick Gates ellen is vádat emeltek, őket pénzmosással és adócsalással is gyanúsítják – ők ketten az első vádlottjai az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás miatt folyó nyomozásnak.

(The Guardian)

Címlapkép: Flickr