Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders: Véget kell vetni a globális oligarchiának!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A volt demokrata elnöki aspiráns, Bernie Sanders szenátor terjedelmes véleménycikket írt a CNN-re a globális igazságtalanságról, a Paradise Papers kapcsán. Azt állítja Sanders, hogy korunk egyik legfontosabb el nem mesélt története az, hogy miként tartják kontroll alatt a milliárdosok a világgazdaságot.

Az USA-ban a három leggazdagabb embernek, Bill Gatesnek, Jeff Bezosnek és Warren Buffettnek együtt nagyobb a vagyona, mint a társadalom alsóbb rétegeiben élő 160 millió embernek összesen. Arra figyelmeztet a szenátor, hogy ez nem csak amerikai ügy, hanem az egész világra nézve hordoz kockázatokat. Az Oxfam szerint a világ hat leggazdagabb embere összesen nagyobb vagyon halmozott fel, mint a Föld népességének szegényebbik felébe tartozó 3,6 milliárd ember.  A problémából azt vezeti le Sanders, hogy:

„A vagyon hatalmas szintje és a vagyoni különbségek, valamint a vagyonhoz kapcsolódó politikai hatalom kérdését nem lehet tovább ignorálni. Vissza kell vágnunk!”

A Paradise Papernek hála most könnyebb megérteni azt, hogy a nagyvállalatok és szupergazdagok miként kerülik ki a közteherviselést, és rejtik el a tulajdonjogukat, mondja Sanders. Szükségtelen elmondani a szenátor szerint, hogy a milliárdosok nagy támogatói a hadseregnek, a veteránoknak, a közszolgáltatásoknak, az iskoláknak. Csakhogy a milliárdosok azt szeretnék, ha helyettük inkább mi fizetnénk mindezért.

Paradise Papers egy olyan offshore-kiszivárogtatás, amely során hatalmas mennyiségű adat került napvilágra a Karib-szigetek offshore vállalatairól. Az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), és ennek keretében hazánkban a Direkt36 ezeket feldolgozta. Így derült ki, hogy Orbán svájci bankárja, aki jelenleg a svájci magyar nagykövet, a német nagytőkések offshore ügyeit is intézte, és Andy Vajna is parkoltatott milliókat offshore számlán. Az offshore a leggazdagabbak adóelkerülési módszere.

A kapzsiság a milliárdosok vallása

„Az oligarchia esszenciája az, hogy a milliárdosok osztálya soha sincs kielégülve azzal, ami nekik van – többet, többet és többet akarnak, és nem számít nekik, hogy a tetteiknek milyen hatása lesz a dolgozókra, az idősekre, a gyerekekre, a betegekre és a szegényekre”-szól oda keményen a szenátor.

A Paradise Papers vegytisztán megmutatta, hogy mit kell tenni az USA-ban és a világon Sanders szerint.

Igazságos, progresszív és átlátható adórendszer kell.

Úgy zárja sorait, hogy az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is az embereknek össze kellene fognia az oligarchák kapzsisága ellen. Meg tudjuk és meg kell teremteni azt a világgazdaságot, amely mindenkiért működik, és nem csak egy maroknyi milliárdosért.

(Címlapkép: Flickr)