Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Orbán svájci bankára” is szerepel a legújabb offshore leleplezésben

Ez a cikk több mint 6 éves.

 

Számos magyar név is felmerül a leggazdagabbak adócsalási módszereiről szóló, most kiszivárgott dokumentumokban. Magyar részről a Direkt36 dolgozta fel az elképzelhetetlen méretű iratanyagot. A tényfeltárók megtalálták az Orbánnal személyes jó viszonyt ápoló svájci magyar nagykövet nevét, felmerül Demján Sándor Seychelles-szigeteken zajló projektje, Andy Vajna régi offshore cégei is visszaköszönnek, valamint a Soros-birodalom offshore részlegéről, és az Eximbank gáz mikroturbina projektjéről megtudhatunk részleteket.

 

A dokumentumok java része két offshore-cégek alapításával foglalkozó cégtől szivárgott ki. Az egyik az Appleby, a másik az Asiaciti Trust. A fájlok a német Süddeutsche Zeitung újsághoz kerültek, és ezeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű oknyomozó újságírószervezet koordinálásával nyálazta át 67 ország több mint 380 zsurnalisztája. Ebben a videóban foglalták össze a globális nyomozást.

Az offshore vállalatok olyan – sokszor miniállamokban működő – cégek, amelyeket legtöbbször adóoptimalizálási célból alapítanak. Ezzel tudják elérni, hogy a tulajok kevesebb adót fizessenek a máshol végzett, de névleg az offshore-cégen átfuttatott üzleti tevékenységük után. A másik indoka az lehet, hogyha valaki offshore céget alapít, hogy a gyanús forrásból származó vagyonát ilyen módon rejtse el, mert a legtöbb esetben szinte lehetetlen kideríteni a cégek valós tulajdonosait. Például Rogán-féle a letelepedési kötvényt forgalmazó cégek szinte mindegyike is ilyen offshore cég volt.

 

 

Az iratokból kiderül, hogy Magyarország berni nagykövete, aki Orbán Viktorral a 90-es évek óta jó kapcsolatot ápol, belefolyt az egykori nemesek és iparmágnások leszármazottaiból álló Thyssen-Bornemisza család offshore ügyeibe is. A dokumentumok szerint két nagy magyar bank, az OTP és az MKB 2014-ben egy ügyvédi irodán keresztül jogi és pénzügyi tanácsokat kért az offshore ügyekre szakosodott Applebytől egy Seychelles-szigeteki projekttel kapcsolatban, mely Demján Sándorhoz kötődik.  Andy Vajna neve egy kis karibi szigeten bejegyzett két társaság kapcsán merült fel, mely cégeket a filmproducer még a kétezres évek elején megszüntetett. Akkoriban az amerikai adóhivatal és a szövetségi nyomozó hatóság.is kutakodott a mára kaszinómágnássá avanzsált filproducer zsebében, mert százmilió dollárnyi adótartozáást követeltek a hatóságok Vajnán.

Soros György az Appleby segítségével működtet egy offshore-hálózatot, amelynek révén érdekeltsége van többek között egy viszontbiztosítással foglalkozó cégben is. A magyar állam tulajdonában lévő Eximbank, mely számos kormányközeli üzletember projektjét hitelezi, szintén felmerül az iratokban.  A Deloitte tanácsadó cég magyar ügyvédi irodája kért tanácsot egy Eximbank által finanszírozott, magyar gáz mikroturbina projekttel kapcsolatban.

(Direkt36)