Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A Fidesz egy demokratikus párt, tehát mindenki azt csinálja, amit mondanak neki”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem hozott különösebb izgalmakat a Fidesz 27. kongresszusa, ahol új elnökséget is választott a kormánypárt. Orbán egyedüli elnökjelöltként ellenszavazat nélkül lett ismét pártvezér. Aki elindult alelnöknek, az nyert is. Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábort,  Novák Katalint és Németh Szilárdot választották be a legszűkebb pártvezetésbe. 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt XXVII., tisztújító kongresszusán  (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A felszólalók és a beszédek tartalma híven tükrözi a mamutpárt állapotát.

Tarlós István őszintén elismerte a konfliktusait a pártvezetéssel, de kitart Fidesz mellett. Beszéde inkább a főpolgármestersége eredményeinek a termelési jelentéséhez hasonlított. Semjén Zsolt a testvérpárt, KDNP elnöke bejelentette, hogy az egymilliomodik határon túli magyar is megkapta az állampolgárságot. Ez után az ellenzéket szapulva azt mondta, hogy:

 „Mi értékelvű, kipróbált, bajtársi szövetség vagyunk, ők meg olyanok, mint egy tál skorpió.”

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, és a Fidesz volt alelnöke belengette, hogy a 2032-es olimpiára is fogunk pályázni. Kövér László házelnök, a párt választmányi elnöke beszédében a liberalizmust ostromolta, mely szerinte „totalitárius berendezkedés”. Kövér úgy véli, hogy a liberális média hatékonyabban manipulálja az embereket, mint az egypárti sajtó.A címben szereplő idézet szintén a házelnöktől származik.

Sajátos humora nemcsak Kövérnek, de a kongresszus többi felszólalójának is volt.

Kubatov Gábor pártigazgató Vona Gábor szemöldökével viccelődött. Rogán Antal sorosos poén-próbálkozásán még a  fideszesek sem röhögtek. Gulyás Gergely szerint pedig a Jobbik legnagyobb sikere, hogy Havas Henrik könyvet ír Vona Gáborról.

Lázár János kancelláriaminiszter szerint  a Fidesz nemcsak másokhoz képest, hanem saját kormányzati teljesítménye alapján is megérdemli az újabb választási győzelmet. Vastapssal jutalmazták a küldöttek azt, amikor Lázár a Csíki Sörért vívott küzdelemben kapott politikai családtól származó támogatásról beszélt. A választásokra utalva annyit mondott a hódmezővásárhelyi politikus, hogy:

„Harmadszor nyerni történelmi felelősség. Harmadik kormányzati ciklussal új fejezet kezdődhet Magyarország történetében”.

A frissen újraválasztott Orbán Viktor szerint a kormányzásuk legfőbb eredménye, hogy

„a média, a bankrendszer és az energia szektor többségét magyar kézbe vettük.”

A következőkben a legfőbb feladatokat abban látja a miniszterelnök, hogy meg kell erősíteni mindazt, amit az elmúlt hét év kormányzása során elértek. A politikájuk lelki, szellemi alapjainak elmélyítésén kell dolgozni, és meg kell védeni Magyarország jövőjét. Orbán szerint egyébként ma nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van az országban.

Folytatjuk!

A Fidesz ezzel a tisztújítónak csak formális értelemben nevezhető kongresszussal fordult rá a választási kampányra. A joviálisan poénkodó vezérkart egy megszokott szólamokat újrahasznosító Orbán Viktor fejelte meg. Az október 23-i beszédében már bevezetett homo brüsszelicus mellől nem maradhattak el „Soros-ügynökei” sem, sőt nagy történelmi vízióból is kaphattunk egy adagot. Orbán szerint ugyanis harc lesz az identitás és a kontinensek körül, és egy olyan világba akarnak kényszeríteni bennünket, ahol nincsen férfi és nő.

Annyi biztosra látszik, hogy túlzottan új receptekkel nem áll elő a Fidesz az idei kampányra – ám nem is biztos, hogy kell neki. Bár nem nagy leleplezésnek szánta, de Orbán újra összefoglalta, mi is a Fidesz politikai sikerének társadalmi alapja: az európai emberek tízmilliói naponta keményen dolgoznak és küzdenek, hogy felszínen tarthassák magukat és családjukat, biztonság és rend után vágyakoznak, egyre erősebben kapaszkodnak kulturális identitásukba, és naponta harcolnak megszokott európai életük minden négyzetméteréért.

Ezt a folyamatos egzisztenciális bizonytalanságot használta ki és gerjesztette eddig is a Fidesz, minden jel szerint a bejáratot recepten nem fog változtatni. A kérdés csak annyi, mikor jön el az az elkerülhetetlen pont, amikor az emberek rájönnek: amit a Fidesz kínál, az nem a valós bizonytalanságaik megoldása, csupán annak kihasználása. (PSZI)

(Index, MTI)