Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább nőnek a lakásárak

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint „lassul a lakásárak növekedése,” de még így is 12,9%-os emelkedést lőttek be. Az MNB hangsúlyozta, hogy elemzőik szerint az árak így továbbra is a piaci ár alatt maradnának.

Fotó: Csoszó Gabriella – Freedoc

Nagy Tamás, az MNB osztályvezetője mai sajtótájékoztatóján az építőipart sújtó munkaerőhiányt tette felelőssé elsősorban azért hogy a lakásépítés nem tud lépést tartani az emelkedő igényekkel, így a drágulás folytatódik. A drágulás érdemben rosszabbá teheti a lakásínséget az országban, ugyanis az éves emelkedés előrejelzése most közel 13%, addig a háztartások reáljövedelmei átlagosan 3-4%-os növekedést mutatnak csak.

A nyugat-euróoai és észak-amerikai helyzet után az elmúlt években Magyarország egyes területein is kirobbanó mértékben növekedett a lakások négyezméterenkénti ára, bár – ahogy azt a jegybank elemzői is megjegyezték – továbbra is nagyon jelentős regionális különbségek tapasztalhatóak.

A fővárosban 2008 óta 50%-al növekedtek az ingatlanárak, míg például Észak-Magyarországon az átlag ingatlanárak 13,7%-al alacsonyabbak, mint 2008-ban voltak.

Az évek óta tartó, egyre súlyosbodó lakhatási válságra többek mellett A Város Mindenkié civil szervezet is rendszeresen felhívja a figyelmet. Statisztikák szerint a folyamatosan dráguló otthonok és a legtöbb helyen hiányzó tartós megoldás tervek miatt ma már 200 ezer gyermek nő fel fürdőszoba nélkül, 100 ezer magyarnak pedig nincsen állandó lakcíme.

A dolgozói szegénység, alacsony munkabérek és az elmúlt években ugyancsak rendszeresen előforduló kilakoltatási sorozatok miatt a lakhatási válság így vagy úgy de ma már közel egymillió magyart érint.

(MTI/Mérce)