Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmadik nem is anyakönyvezhető lesz Németországban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jövő év végéig módosítania kell a német parlamentnek az anyakönyvezési szabályokat, hogy a férfi és nő mellett harmadik nem is anyakönyvezhető legyen – döntött a német alkotmánybíróság. A karlsruhei testület kimondta: alkotmányellenes, hogy születéskor csak férfiként vagy nőként anyakönyvezhetik az újszülötteket.

A döntés alapjául szolgáló keresetet egy interszexuális állampolgár nyújtotta be, ám az alsóbb szintű bíróságok rendre elutasították azt. A panaszost személyi dokumentumaiban nőként regisztrálták, ám a kromoszóma-vizsgálat megállapította, hogy férfi és női jegyekkel is rendelkezik, ezért kérelmezte, hogy „nemek közöttiként” vagy „vegyesként” anyakönyveztethesse magát.

Az alkotmánybíróság az általános személyiségi jogra és a diszkrimináció tilalmára alapozta döntését, mondván: a nem fontos eleme egy egyén identitásának, és alkotmányos védelem illeti azok nemi identitását is, akik se nem nők, se nem férfiak.

Kik azok az interszexuálisok?

Interszexuálisnak azt az embert, aki kromoszómáit, nemi hormonait, elsődleges és/vagy másodlagos nemi jellegeit tekintve nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Az interszexuális egyénnek lehetnek férfi és női biológiai jellemzői is egyszerre. Sokan például egyszerre rendelkeznek herékkel és petefészekkel, mások teste pedig nem termeli azokat a hormonokat, amelyek kialakítanák a hagyományosan férfiaknak és nőknek tulajdonított fizikai jellemzőket.

Németországban 2013 óta üresen lehet hagyni azt a rubrikát, amelyben az orvosok az újszülött nemét meghatározzák, de Dinah Riese, a Taz napilap kolumnistája szerint ez egy meglehetősen rossz megoldás volt, hiszen az efféle gyakorlatok azt üzenik a társadalomnak, hogy az interszexuális emberek nem felelnek meg semmiféle kategóriának, így valójában a társadalmon belül sincsen számukra megfelelő hely. A harmadik kategória létrehozása így egy lépés a megfelelő irányba. Majd felhívja a figyelmet, hogy a Német Etikai Tanács szerint felül kellene vizsgálni azt is, hogy egyáltalán szükséges-e a személyi nyilvántartásokban szerepeltetni az emberek nemét.

Németországban jelenleg hozzávetőleg 80 ezer interszexuális ember él. Az így születő gyerekek 95 százalékát egyből valamilyen nemi szervi csonkításnak  vagy intenzív hormonkezelésnek vetnek alá, hogy beszuszakolják őket szigorú férfi vagy női kategóriákba.

(Mérce / Azonnali)