Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áldozathibáztatással küzdene az „apák jogaiért” az EMMI

Ez a cikk több mint 6 éves.

November 30-án tart konferenciát egy magyar „apajogi” szervezet, az Apák az igazságért, amelynek témái egy nagyon ellentmondásos elmélet a „PAS” („Szülői elidegenítési szindróma”) alapjait, jogi értelmezését hirdetnék. Az Amerikából származó, elég kétséges elképzeléseket főleg a családon belüli erőszakkal vádoltak szokták felhozni mentségükre a bíróságokon, mondván nem is bántalmazták a gyereküket, csak a másik szülő hitette el ezt a gyerekkel.

A konferenciát Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitná meg, ezután pedig a szervezet, főként különösebb szakértelemmel nem rendelkező tagjai adnának elő.

A PAS-szindróma általában a családon belül erőszakos cselekményt elkövető férfiak egyik legjobb kifogása. A jogi védekezés egyik bevett módszere ugyanis hogy a nyomozás tényeivel nem foglalkozva, vagy az az által megállapított erőszakot egyenesen tagadva a megvádolt arra hivatkozik hogy áldozata „PAS” szindrómában szenved és csak kitalálta az egészet. A szindróma leírása szerint ha az egyik szülő gyerekkorában bántalmazási traumát szenvedett el, ezt bebeszélheti gyermekeinek a másik szülőt támadva. A magyar bíróságok előtt is egyre többször hivatkoznak erre bántalmazással vádolt férfiak és ügyvédeik, ezzel próbálva hitelteleníteni a gyerekverés és zaklatás gyanúját.

A máshol már rég megcáfolt, és az amerikai bíróságok többsége által már figyelembe sem vett teóriát a konferencia mint igazi újdonságot mutatja be. Ahogyan honlapjukon a szervezők fogalmaznak:

A konferencia előadói vállalták, hogy előadásaikban rámutatnak az elidegenítés folyamatára és azokra a helyzetekre, amikor a szakembereknek gátat kell(ene) szabni(uk) az elidegenítésnek, hiszen a gyermekek és szüleik érdekét ez szolgálná a legjobban.

A PAS-t először az USA-ban kezdték terjeszteni  az 1980-as évek közepétől a ’90-es évek közepéig. Kifejezetten arra agyalták ki, hogy a bántalmazó kapcsolatból kilépő, és a bántalmazó volt partnertől a gyerekeit megvédeni próbáló nőket egy további eszközzel elhallgattathassák és büntethessék. Az erre az elhallgattatásra meglehetősen nyitott pszichológia és jog gyorsan egymásra talált e „diagnózisok” használatában. Ez természetesen egybeesett, és kiválóan megfelelt az erre az elhallgattatásra kifejezett igényt mutató, és erős jogérvényesítési képességgel (azaz főként pénzzel) bíró bántalmazók céljainak.

A „PAS” szindrómát kiötlő Richard Gardner egyébként arról is hírhedt, hogy azt hazudta, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa. Később kiderült, hogy ez egyszerű életrajzi hamisítás, csak néhány ingyenes órát tartott az egyetemen a nyolcvanas évek közepén.

A családon belüli erőszak döntő többségét nők ellen követik el. Ez év elején közzétett, hivatalos adatok szerint 2016-ban 306 nő esett szexuális erőszak áldozatául és 87 bejelentett esetben követtek el szexuális kényszert nő sérelmére. A családon belül, nők sérelmére elkövetett jelentett esetek száma 2016-ban 1067 volt.