Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 2017-es év szava a fake news

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Collins Dictionary-nél szokás szerint kiválasztották az év szavát: idén a fake news (álhír) került ki győztesen a versenyből. A kifejezés használata 365 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben – hála Donald Trump amerikai elnöknek, aki előszeretettel hitelteleníti az őt kritizáló sajtóorgánumokat ezzel a szófordulattal.

Az amerikai fősodratú, főleg liberális média ellen indított hadjáratban Trump ugyan nemcsak saját magára számíthat – ott van mögötte a Fox News és a volt elnöki főtanácsadó alt-right-pápa, Steve Bannon kezében lévő Breitbart is –, a Twitteren több mint negyvenmillió követővel rendelkező, valóságshowhősként funkcionáló elnök kezében mindig is veszélyes fegyver volt a közösségi média. Az általa gyakran használt kifejezések hamar szárnyra kaptak és tematizálták az alt-right médiát.

A ‘fake news’ keresések népszerűsége a Google-ön százalékban kifejezve. Az érdeklődés a Trump beiktatása előtti héten tetőzött.

A fake news kifejezés ugyan a tizenkilencedik századból ered, 1890-es szalagcímekben is felfedezhető, igazán népszerű Trump választási kampánya alatt lett. Az amerikai elnök az álhírek gyártásával és terjesztésével leginkább kellemetlenkedő újságírókat, elsősorban a CNN és a The New York Times munkatársait szokta vádolni.

A győztes terminus olyan más esélyesek elől vette el a dobogó felső fokát, mint a Corbynmánia, az antifa, a visszhangkamra és a genderfluid.

(via Politico⁠)