Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Nemzet: nem akar miniszterelnök-jelölti vitát a Fidesz

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyar Nemzet fideszes belső forrásokból úgy értesült, a kormánypárt kerülni fogja, hogy Orbán Viktor kiálljon lehetséges kihívóival egy vitára. A lap szerint erre az alábbiak a kormánypárt érvei:

  • a vitának nem volna értelme, mert Orbán Viktor kormányfőnek nincs kihívója
  • vitatkozni ketten lehet, hárman – vagyis a több kihívóval folytatott diskurzus esetén – már nem, mert a háromból mindig alkalmi koalíciók jönnek létre, és mindig éppen a kormánnyal szemben
  • egy vita mindig a kihívót emeli a hivatalban lévő politikussal szemben, „azoknak segít többet, akik kisebbek és gyengébbek”

A lap cikkében az is szóba kerül, hogy szakpolitikai vitákra ellenben lehet számítani.

A Fidesz politikusának érveivel szemben persze lehet ellenérveket felhozni. Egy miniszterelnök-jelölti vita például fontos lehetőség a választópolgárok számára a tájékozódásban, az információ szerzésben a választások előtt.

2006-ban volt utoljára miniszterelnök-jelölti vita Magyarországon, akkor Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor csaptak össze. De ezzel párhuzamosan rendeztek külön vitát a listavezetőknek is, ahol az MDF és az SZDSZ akkori listavezetője Dávid Ibolya, és Kuncze Gábor is részt vett.

A közelmúltban Nagy-Britanniában láthatunk példát arra, hogy az órási előnnyel vezető kormánypárt miként járhat rosszul, ha nem akar részt venni  vitában. Az idén június 8-án tartott brit előrehozott választások előtt, például a 18 százalékos előnnyel vezető Therea May utasította el a vitát, az ellenzéki Munkáspárt jelöltjével Jeremy Corbynnal. Végül annak is köszönhetően, hogy Corbyn jól használta ki, hogy a konzervatív May nem akar vele leülni vitázni, May csupán 2 százalékos előnnyel nyerte meg a választásokat, és koalíciós kormányzásra kényszerült.