Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP sem ért egyet Gyurcsánnyal: nem vennék el a kettős állampolgárok szavazati jogát

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Az MSZP nem hisz a jogfosztásban. Álláspontunk szerint ma nem az a baj Magyarországon, hogy az embereknek túl sok joga volna, hanem az, hogy esetenként túl kevés” – írja a Magyar Szocialista Párt csütörtök délelőtti közleményében.

A nyilatkozat reakció a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtési kezdeményezésére, amelyen már a Momentum és az LMP is kiakadt tegnap. A DK a magyar állampolgárságot nem akarja elvenni a határon túliaktól „ha már egyszer a törvény megadta”, a szintén törvény adta szavazati jogtól viszont megfosztaná őket.

Az MSZP viszont közleményük szerint nem támogatja, hogy szerzett jogot bárki visszavegyen, és nem vonnák meg senki szavazójogát.

„A nem Magyarországon élő magyarok választójoga esetében úgy kell igazságot tenni, hogy a kivándorolt honfitársaink ugyanolyan módon tudjanak részt venni a választáson, mint a határon túli magyarok. A magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön dolgozók számára is biztosítani kell a levélben szavazás lehetőségét. Az erre vonatkozó törvényjavaslatunk hetek óta arra vár, hogy végre megtárgyalja az Országgyűlés” – zárják közleményüket a szocialisták.

A határon túli magyarok választójoga kapcsán a Mérce Választások határok nélkül címmel sorozatot indított, hogy a „nemzetáruló vs. mélymagyar” szembeállításán túl is vitatkozhassunk a kérdésről.