Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

New York-i terrortámadás: amit eddig tudunk

Ez a cikk több mint 6 éves.

Manhattanben tegnap délután egy férfi teherautót bérelt, és ráhajtott egy gyalogos- biciklis útra. Nyolc ember meghalt, az esetet a rendőrség még tegnap este terrorcselekménynek minősítette. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Fotó: Mohammed Elshamy/Anadolu Agency

A terrorcselekmény helyi idő szerint valamivel 3 óra után történt: egy 29 éves férfi az ösvényre hajtott, több embert elütött, majd egy iskolabusszal ütközött. Miután kiszállt az autóból, egy rendőrjárőr meglőtte. Az elkövetőt őrizetbe vették.

Az áldozatok

  • Nyolc ember halt meg, ők mindannyian az ösvényen tartózkodtak, mellettük a New York-i tűzóltóság közlése szerint legalább 11 embert kórházba szállítottak súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel.
  • Legalább négyen – két felnőtt és két gyermek – az iskolabuszon tartózkodtak, amikor a teherautó beléjük ütközött. A gyerekek szintén megsérültek.
  • Az áldozatok többsége nem amerikai. 5-en közülük argentin állampolgárok, ők érettségi találkozójukat jöttek ünnepelni a városba. Az áldozatok közt van egy belga állampolgár is.

Az elkövető

  • A gyanúsított a new york-i rendőrség közlése szerint Szajfullo Szajpov, aki Üzbegisztánból emigrált az Egyesült Államokba 2010-ben.
  • Szajpov az USA különböző részein élt az elmúlt években: korábban a floridai Tampaban élt, az elmúlt időszakban New Jersey-ben. Az elkövető UBER-sofőrként dolgozott.
  • Az elkövetőt egy New York-i rendőrtiszt lőtte hasba, ezután őrizetbe vették, jelenleg egy new york-i kórházban látják el.

Indíték

  • Az elkövető több szemtanú, köztük rendőrtisztek szerint „Allahu Akbar”-t kiáltott, mielőtt autójából kiszállt, és a rendőrség megerősítette, hogy a teherautóhoz közel egy írott feljegyzést találtak, amin említést tett az ISIS-ről. Andrew Cuomo, New  York állam kormányzója ma arról beszélt, hogy Szajpov magányos elkövető volt, ami arra utal, hogy nem feltételeznek direkt kapcsolatot a terrorszervezettel.
  • Bill de Blasio New Yorki polgálmester Twitter-bejegyzésében tegnap este terrorcselekménynek nevezte a támadást. ,,Ez egy gyáva terrorcselekmény volt. Az a szándékuk, hogy megtörjenek minket. De a New Yorkiak nem törnek meg. Kitartóak leszünk.’’-írta.

A 2001. szeptember 11-i támadások óta a tegnapi volt a legtöbb emberéletet követelő terrorakció New Yorkban. Tavaly szeptemberben egy Ahmad Khan Rahimi nevű férfi a manhattani Chelsea szomszédságában robbanóanyaggal harminc embert sebesített meg. Őt e hónap elején ítélték el, életfogytiglan tartó börtönbüntetést kapott.

(cnn, vox, Washington Post)