Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A migráció és a környezetvédelem blokkolja a német koalíciós tárgyalásokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nehéz koalíciós tárgyalások állnak még Angela Merkel előtt. Mivel a szeptember 24-i választásokon egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget, a választásokon győztes CDU-CSU-nak koalíciós partnerek után kell néznie, ha kormányozni akar. Merkel pártszövetsége egy úgynevezett Jamaica-koalíciót (fekete-sárga-zöld, az érintett pártok színei alapján) próbál tető alá hozni a liberális, nagyvállalat-barát FDP-vel és az inkább balra hajló Zöldekkel.

A legutóbbi, csütörtöki egyeztetésen sem sikerült konszenzusra jutni abban a két sarkalatos ügyben, amely leginkább kihozza a koalícióra készülő pártok közötti ideológiai különbséget: a bevándorlás és a környezetvédelem kérdésében.

A Zöldek azt kifogásolják, hogy az FDP nem hajlandó elköteleződni a német kormány 2007-es döntése mellett, melynek értelmében 2020-ig negyven százalékkal csökkentenék az ország széndioxid-kibocsátását. Simone Peter, a Zöldek társelnöke kijelentette, a tárgyalások folytatásának semmi értelme addig, amíg az FDP nem fogadja el fenntartások nélkül a környezetvédelmi célokat. Az FDP szerint pedig addig nincs értelme folytatni, amíg a Zöldek nem adnak lejjebb a követeléseikből.

Hasonló patthelyzet alakult ki a migráció kérdésében is. Míg a CDU, bajor testvérpátja, az szeptemberi választásokon történelmi mélypontra csökkent CSU, és a liberálisok is korlátoznák a befogadott menekültek számát, addig a Zöldek elutasítják ezt a felső határt.

A konzervatívok szerint az, hogy Merkel 2015-16-ban több mint egymillió menekült befogadása mellett döntött, ártott a pártja választási eredményének, így a bevándorlás korlátozása bármilyen koalíciós tárgyalás kiindulópontja kell, hogy legyen. Hasonlóan vélekedik Christian Lindner, az FDP vezetője is, aki a Bild am Sonntagnak elmondta, a Zöldek csökönyössége csak a szélsőjobboldali, bevándorlás- és menekültellenes AfD malmára hajtja a vizet.

A tárgyalások hétfőn folytatódnak.

(via Reuters)