Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

59 menekült vehette át a magyarországi munkavállalást lehetővé tevő oklevelét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Bár a kormány menekültellenes kommunikációs kampánya kitakarja a jó gyakorlatokat bemutató történeteket és pozitív példákat, de ez nem jelenti azt, hogy azok nem léteznek. Szombaton 59 nálunk élő bevándorló kapott magyarországi munkavállalást lehetővé tévő oklevelet a Mighelp nevű, 2009-ben alakult civil szervezetnek köszönhetően.

A Unió és a magyar kormányzati alapok által is támogatott tanfolyamok közül a családi napközi üzemeltetői volt a legnépszerűbb, ezt 20 személy végezte el sikeresen. Daru Anita, a projekt egyik koordinátora elmondta, ez egy valódi piaci űrt hivatott pótolni, hiszen sokan keresnek arabul, vagy épp franciául és spanyolul anyanyelvi szinten beszélő dadákat, felvigyázókat.

Egy másik hiányszakmában, az idősgondozásban is oklevelet lehet szerezni a Mighelpnél, emellett például számítógép-kezelői és autóvezetői tanfolyam is szerepel a kurzusok listáján.

A Mighelpet 2009-ben alapították, elnöke James Peter, aki maga is menekültként érkezett hazánkba Sierra Leone-ból. Az egyesület a tartózkodási engedélyüket megkapó vagy azt épp most kérelmező harmadik országbeli menekülteknek és bevándorlóknak nyújt segítséget abban, hogy beilleszkedhessenek a magyar társadalomba, és el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

(via HVG, fotó: Facebook/Mighelp)