Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az NVI szerint is lehetőséget ad választási csalásra az RMDSZ aláírásgyűjtése

Ez a cikk több mint 6 éves.

„A regisztrációs kérelmet maga a választópolgár nyújthatja be, nevében más nem járhat el” – ezt a választ küldte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az Átlátszó Erdélynek. Eközben az RMDSZ úgy gyűjti a kérelmeket, hogy egy teljesen más kezdeményezéssel egy papíron lehet őket aláírni – náluk.

Megdumálják: Orbán Viktor és Kelemen Hunor (kép forrása: Kelemen Hunor/Facebook)

Nem véletlenül, ugyanis a lap a hét közepén írta meg: a Fidesszel egyre szorosabb kapcsolatot ápoló RMDSZ minimum megkérdőjelezhető módon gyűjti a regisztrációkat. Ugyanazon a formanyomtatványon lehet ugyanis aláírni az „őshonos európai kisebbségek védelméért és érvényesüléséért” indított Minority SafePack kezdeményezést, és regisztrálni a magyarországi országgyűlési választásokon való részvételre – csakhogy ez utóbbiról nem igazán tájékoztatják az embereket. Mindez azért is igazán különös gyakorlat, ugyanis az NVI-nek van saját, külön erre a célra használható regisztrációs íve. Az RMDSZ az Eurotrans Alapítvánnyal közösen gyűjti a regisztrációkat, a személyes adatokat pedig kézzel viszik be az NVI rendszerébe.

És úgy tűnik, az NVI nincs is elragadtatva az RMDSZ trükkjétől:

„Különösen aggályos lehet, ha a választópolgár által a regisztrációhoz megadott, és az ellenőrzése alól kikerült személyes adatait a segítő (különösen, ha az politikai szervezet) tárolja, és ezzel lehetősége nyílik arra, hogy – a saját címet megadva a szavazólap-kézbesítési címként – a szavazási levélcsomagot az állampolgár helyett (annak tudta nélkül) átvegye, azonosító nyilatkozatot a választópolgár adatainak felhasználásával kitöltse, és a választópolgár helyett szavazatot adjon le” – írták.

A választási eljárásról szóló törvény szerint regisztrálni ugyanis levélben és elektronikusan is lehet, de minden esetben maga a választópolgár kell, hogy benyújtsa a saját kérelmét, vagy ha segítő közreműködését kéri, akkor ezt a segítőt meg is kell bíznia azzal, hogy ügyében eljárjon.

Ami miatt tehát különösen aggályos lehet az RMDSZ által buzgón gyűjtött aláírások sorsa, az az, hogy semmit nem tudni róla, mi történik azokkal az adatokkal, melyeket már összegyűjtöttek, és be is vezettek az NVI rendszerébe.

(Átlátszó Erdély)