Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ügyes csellel gyűjti az RMDSZ a magyarországi választásokra regisztrálókat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy helységben, ugyanazok a hivatalnokok, ugyanazon a formanyomtatványon gyűjtik az aláírásokat az „őshonos európai kisebbségek védelméért és érvényesüléséért” indított Minority SafePack kezdeményezéshez, és a magyarországi országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges regisztrációhoz – írja az Átlátszó Erdély. Az RMDSZ két különböző kampányt visz egy időben, és úgy tűnik, a költséghatékonyság nevében nem fárasztják magukat azzal, hogy erről mindenkit alaposan tájékoztassanak.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor: egyre szorosabb viszony (Kép forrása: Kelemen Hunor/Facebook)

A Minority SafePack támogatásához szükséges kérdőíven ugyanis rögtön regisztrálni is lehet a magyarországi országgyűlési választásokon való részvételre – csakhogy viszonylag rutinosnak kell lenni ahhoz, hogy a magát szemérmesen csak „Támogató ívként” hirdető lapon (itt megnézhető) a regisztrációt is felfedezze az ember.

Megannyi kérdést felvet ez az újfajta aláírásgyűjtő módszer – csak hogy a legfontosabbat kiemeljük: vajon az RMDSZ miért egy ilyen fifikás íven gyűjti a választáshoz szükséges regisztrációkat, amikor amúgy a Nemzeti Választási Irodának is van egy szép, saját sablonja, amiről ráadásul már első pillantásra ki lehet találni, hogy micsoda és mit akar?

És hogy még egy kicsit érdekesebb legyen a történet, a formanyomtatvány állítólag nem csak az RMDSZ-hez közel álló szervezeteknél, hanem óvodákban és nem politizáló civil szervezetek levelezőlistáin is úgy terjed, mint amin kifejezetten a Minority SafePacket lehet aláírni.

„Az egyik, hozzám is eljutott kísérő e-mailben mintegy mellékesen, az utolsó sorban említik meg, hogy magyar állampolgársággal rendelkezők a személyi azonosító számot is feltüntethetik (arról azonban nem szólnak, hogy ez gyakorlatilag regisztrációt jelent a magyarországi választásokra)” – olvasható az Átlátszó Erdélyen.

A Fidesszel való egyre szorosabb viszonyának fényében alapvetően persze érthető, hogy az RMDSZ miért forszírozza a választási regisztrációt – de az azért legalább elvárható lenne, hogy megfelelő tájékoztatással tegyék ezt, és legalább esélyt adjanak a határon túli magyaroknak arra, hogy maguk dönthessék el, akarnak-e regisztrálni vagy sem, anélkül, hogy nagyítóval böngésznének végig minden papirost, amit eléjük tesznek.

(Átlátszó Erdély)