Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb korrupcióellenes javaslatot próbált megakadályozni a Fidesz az EP-ben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerdán a Fidesz ismét nem szavazott meg egy korrupcióellenes javaslatot az Európai Parlamentben – a párt összes képviselője tartózkodott. A többi magyar párt delegáltjai mind igennel szavaztak. A jelentés, amely jogszabály meghozatalára szólítja fel az EP-t, végül elfogadásra került 399 igen, 166 nem és 101 tartózkodó szavazattal.

A jelentés elsődleges célja azon személyek jogi védelmének biztosítása, akik korrupciós ügyeket jelentenek be mind az állami, mind a magánszektorban. Azok a vállalatok, akik a bizonyítottan retorzióval élnek a bejelentők ellen, utána uniós pénzalapokból nem kaphatnának támogatást, illetve nem köthetnének szerződést köztestületekkel.

A javaslat ezenkívül „az Unión kívüli korrupt személyeknek az anonimitás fenntartásának lehetőségét nyújtó országokba irányuló eszközáthelyezésének megállítását” és az EU-offshore-ozás felszámolását is célozza.

Október elején a Fidesz egy másik javaslatot próbált megakadályozni: az Európai Ügyészség létrejöttét, amelyet az uniós támogatásokkal és költségvetéssel kapcsolatos visszaélések ellenőrzése és visszaszorítása érdekében hoznának létre.

A hivatal szükségességét 20 tagállam szavazta meg, Magyarországon kívül Lengyelország volt az egyedüli közép-európai ország, amely ez alól kivételt jelentett. Az szavazást megelőzően Szájer József, a néppárti frakció fideszes alelnöke úgy nyilatkozott, hogy támogatja a javaslatot, de végül nem nyomta meg az igen gombot.

Szeptember 13-án az azeri pénzmosoda esetét feltáró javaslatot próbálták meg hátráltatni az Európai Parlament ülésén: az egész Fidesz frakció nemmel szavazott. Ez a javaslat is átment, az MSZP képviselője, Ujhelyi István igennel voksolt.

Ujhelyi szerint a Fidesz nemcsak az átláthatóságot és a korrupció elleni harcot nem támogatja, hanem itthoni gyakorlata is az, hogy„bírósági végzések ellenére sem hoz nyilvánosságra közérdekű adatokat, azokat pedig, akik feltárják a korrupciós ügyeket, megtorlásként lejáratják, ellehetetlenítik vagy épp ellenük indítanak meg eljárásokat.”

(via 24.hu)